Skeeleraar Ted Ooijevaar wint Corus Jong Talentprijs


Student Werktuigbouwkunde wint prijs met afstudeeronderzoek Universiteit Twente

WIERDEN, 20091026 -- Wat hij doet, wil schaatser en skeeleraar Ted Ooijevaar (geboren en getogen in de gemeente Wognum) goed doen. Dat geldt niet alleen voor zijn passie voor marathonschaatsen en skeeleren, maar ook voor zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Vandaag werd bekend dat hij voor zijn afstudeeronderzoek de landelijke Corus Jong Talentprijs van 5000 euro heeft gewonnen. Hij ontdekte hoe je schade aan een constructie van vezelversterkte kunststoffen kunt detecteren en lokaliseren. Zijn ontdekking is van belang voor de vliegtuigindustrie.

In de toekomst zullen vezelversterkte kunststoffen steeds meer de overhand krijgen in de vliegtuigindustrie. Zo bestaat de nieuwe Boeing 787 al voor vijftig procent uit dit composiet materiaal.

Composietmateriaal heeft vele voordelen, maar een probleem is dat schade aan dit materiaal nog lastig vast te stellen is. Ted Ooijevaar (inmiddels woonachtig in Wierden) deed mee aan een Europees onderzoeksprogramma naar dit probleem. Hij onderzocht aan de Universiteit Twente een nieuwe techniek om de schade aan een grote T-vormige constructie van composiet te detecteren. Hij vergeleek met behulp van een laser vibrometer het trilgedrag van een constructie met schade met het trilgedrag van een constructie zonder schade. Zo ontdekte hij dat het mogelijk is om met behulp van trillingen een defect vast te stellen en te lokaliseren. In zijn promotieonderzoek wil hij zijn onderzoek verder uitbreiden door deze meetmethode ook toe te passen op grotere en meer ingewikkelde opstellingen.

Ooijevaar won de Corus Jong Talentprijs voor zijn complete aanpak op een nieuw terrein. Naast literatuuronderzoek en numeriek onderzoek (naar computermodellen) testte hij zijn inzichten in een experiment. Bovendien presenteerde hij zijn resultaten tijdens een internationale conferentie in Porto (International Conference on Composite Structures).
`Ik ben vrij perfectionistisch en houd ervan om een probleem tot de bodem uit te zoeken,' zo verklaart Ooijevaar zijn prestatie.

Ook bij skeeleren en schaatsen streeft hij naar topprestaties. Skeeleren is zijn hoofdsport. Tijdens de 100 kilometer van New York in september werd Ooijevaar nog vierde. Afgelopen weekend deed hij mee aan Marathon Cup van Amsterdam (schaatsen), voorheen bekend als DSB Bank Cup.

De Corus Jong Talent Prijs wordt jaarlijks toegekend door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem, het oudste geleerde genootschap van Nederland. De maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).


Deel: ' Skeeleraar Ted Ooijevaar wint Corus Jong Talentprijs '
Lees ook