zondag, juni 16, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Coronacrisis? Voor de transportsector wordt alweer groei verwacht

De tweede lockdown waar we ons momenteel in bevinden, zal waarschijnlijk met enkele weken verlengd worden. Dit voedt het gevoel dat we ons nog steeds middenin de coronacrisis bevinden, en heeft grote gevolgen voor bepaalde branches. In welke sector wel al het einde van de coronacrisis in zicht is? De sector Transport en Logistiek. Waar vorig jaar deze sector nog een krimp noteerde van vier procent, wordt in 2021 alweer groei verwacht. Volgens de Sectorprognose Transport en Logistiek 2021-2022 van ABN AMRO gaat het om 2,5 procent.

Coronacrisis heeft in Europa niet overal even grote economische gevolgen

De afgelopen maanden was er al sprake van een krachtig herstel van de industriële productie en internationale handel. De gehele transportsector profiteert hiervan mee. Zo is grotendeels alweer het niveau bereikt waarvan voor de coronacrisis sprake was. Een voorbeeld is het transport Oost-Europa. De economieën in Landen als Polen, Litouwen, Estland en Letland zijn relatief weinig gekrompen. De economische krimp was kleiner dan gemiddeld in Europa, en zelfs kleiner dan in Nederland.

Wegvervoer alweer grotendeels hersteld

Na een krimp van een procent vorig jaar wordt er voor het wegvervoer in 2021 een groei van een procent verwacht. De bewegingen in het wegvervoer liggen alweer grotendeels op het niveau van voor de crisis. Doordat niet-essentiële winkels en horeca maar mondjesmaat worden bevoorraad is er sprake van een lagere beladingsgraad. Anderzijds is er echter wel een veel grotere vraag vanuit pakketdiensten, webwinkels en supermarkten naar transportdiensten. Daarnaast zorgt ook het industriële herstel voor een groei van volumes. Koeriers en postbezorgers specifiek kenden afgelopen jaar een onstuimige groei. Hoewel ABN AMRO verwacht dat deze afvlakt, zal het nog steeds gaan om een groei van drie procent.

Luchttransport in de lift na forse krimp in 2021

Transport via de lucht kromp met ruim zes procent vorig jaar. Voor 2021 wordt een forse groei van zeven procent verwacht. Doordat veel bedrijven goederen met spoed willen laten vervoeren maar toeleveringsketens ontregeld zijn, is de vraag hoog. Daarnaast is ook nog eens het aantal passagiersvluchten fors gedaald, terwijl deze eerder ongeveer de helft van alle luchtvracht vervoerden. Mogelijk normaliseert de situatie weer in de zomer, als het aantal vluchten toeneemt.

Verwachte groei voor transport over het water

En dan tot slot het transport over water. De binnenvaart was in het vierde kwartaal van 2020 alweer hersteld, en er wordt dit jaar een groei van een procent verwacht. Ook de kust- en zeevaart herstelden al. Onder andere door een grotere vraag naar containercapaciteit verwacht ABN AMRO een groei van vier procent voor 2021.

Positieve verwachtingen, maar ook uitdagingen

Hoewel de verwachtingen voor de transportsector er positief uitzien, verwacht ABN AMRO wel nog enkele uitdagingen. Zo kampt allereerst een deel van de sector nog met de gevolgen van de sluiting van niet-essentiële winkels, de evenementenbranche en de horeca. Tevens moet nog enige tijd rekening gehouden worden met ontregeling van logistieke ketens door de coronacrisis.

Populair