Meer passagiers voor Nederlandse luchthavens, maar omzet groeit niet mee


UTRECHT, 20160928 -- Schiphol bestaat 100 jaar. De luchthaven ligt op koers om dit jaar 60 miljoen passagiers te bereiken. Met dit mogelijke record geldt de grootste luchthaven nog steeds als succesvol. Maar ook de kleinere vliegvelden lijken het goed te doen. Zo wist Eindhoven Airport recentelijk de miljoen passagiers te bereiken. Toch groeit de omzet van de Nederlandse luchthavens niet mee. Reisverzekering.net zocht uit hoe dit kan.

Vliegen is nog steeds een populaire manier om te reizen. In het tweede kwartaal van 2016, steeg het aantal passagiers met 6 procent. Zo meldt het CBS. Voor Schiphol gaat het zelfs om een groei van 8 procent.

Vooral reizen naar Europese bestemmingen worden geboekt. Op Schiphol gaat dat door de jaren heen om 70 tot 75 procent van de vluchten. Zo blijkt uit cijfers van Eurostat. In het tweede kwartaal van 2016 was vooral Barcelona een geliefde bestemming. Vanuit Eindhoven werd vooral gevlogen naar Londen en Rotterdamse passagiers reisden het vaakst naar Faro.

Ondanks het verhoogde aantal passagiers, liepen Nederlandse luchtvaartbedrijven en luchthavens omzet mis. Onder meer omdat veel vluchten in dollars worden afgerekend. De dollar was de laatste tijd minder waard dan de euro. Dit is één van de redenen waarom de omzet van Nederlandse luchtvaartbedrijven daalde. Met maar liefst 1.5 procent in het tweede kwartaal van 2016, zo meldde het CBS.

Ook is er veel concurrentie van lowbudgetmaatschappijen. Deze houden de ticketprijzen laag. Vluchtvaartbedrijven lijden daardoor onder verminderde inkomsten. En zij zijn niet de enige. Luchthavens zagen hun omzet stagneren, doordat ze de afgelopen periode minder geld ontvingen voor hun geboden diensten. De omzet steeg daardoor slechts met een halve procent. Dat is de kleinste groei die luchthavens zagen in vijfeneenhalf jaar.


Hele artikel: https://www.reisverzekering.net/meer-passagiers-nederlandse-luchthavens-omzet-groeit-mee/


Deel: ' Meer passagiers voor Nederlandse luchthavens, maar omzet groeit niet '
Lees ook