Nostalgische Rheingold-trein maakt opwachting in Nederland


ROERMOND, 20140611 -- Voor het eerst sinds jaren vertrekt de beroemde Rheingold-trein uit de vorige eeuw vanuit diverse stations in Nederland en nodigt uit voor het maken van leuke dagtochten en excursies. Met de komst van de nostalgische trein doet Nederland weer mee op het Europese toneel waar, in traditioneel spoorrijke landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, nostalgische treinen regelmatig komen voorrijden en met hun historische uitstraling de reizigers een bijzondere dag bezorgen. Een eerste aantrekkelijke excursie, op 26 juli, voert met de Rheingold-trein naar de imposante scheepswerf in het Noord-Duitse Papenburg waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden gebouwd.

De Rheingold-trein, halverwege de vorige eeuw het paradepaardje van de Deutsche Bahn op het gebied van hoogwaardig langeafstandsvervoer en jarenlang onderdeel van het Trans Europ Express-netwerk, is samengesteld uit rijtuigen met comfortabele zitplaatsen in de eerste klas. Een exclusief panoramarijtuig, waar de gasten in een glazen koepel van een panoramablik op de omgeving genieten, vormt samen met een gezellig bargedeelte de centrale plek in de trein. Reisdoelen van de nostalgische Rheingold-trein zijn romantische plaatsjes aan de Rhein of Mosel, bekend terrein voor de trein die in de jaren zestig van Hoek van Holland naar Zwitserland en terug spoorde. Maar daar blijft het niet bij: ruim vijftig jaar na de introductie van de na-oorlogse Rheingold wordt de bijzondere trein ook naar andere bestemmingen en soms andere landen ingezet.

 Initiatiefnemer van de reizen met de bijzondere trein is Railreis.nl, onderdeel van het Nederlandse Railpromo. Centraal bij de dagtochten staat een nostalgische beleving. Met de wind door de haren bij het openen van de ramen en een vriendelijke treincateraar die koffie en thee aan de zitplaatsen serveert. “Wij geloven in het verrassende karakter van het spoor en leveren een bijdrage aan de bewustwording van de mogelijkheden die de trein als vervoermiddel biedt.” aldus Railpromo-oprichter Luc Peulen. “Daarvoor zetten we in op een unieke beleving: die van de magie van het spoor. Wie keek er als kleine jongen of meid niet met ontzag op naar de imposante trein? Juist dat indrukwekkende, dat overweldigende aspect vormt de rode draad in onze ideëen over spoorvervoer.” En het blijft niet bij Rheingold-trein. “Naast dagtochten zoals de excursie vanuit Deventer naar een van de grootste en modernste scheepswerven van Europa in Papenburg op 26 juli organiseren we ook incentivereizen, feesttreinen en transfers naar bijvoorbeeld vakbeurzen of andere evenementen. De beleving te reizen in een trein met comfortabele zetels en een eigen bar aan boord, uitgevoerd als een echt café, is betoverend.” Maar de trein is niet alleen leuk; praktisch is het vervoer over de ijzeren wegen naar bijvoorbeeld vakbeurzen ook. “De trein stopt direct voor de ingang van de beurs in bijvoorbeeld Frankfurt, Hannover of Köln en biedt een mate van privacy die regulier openbaar vervoer niet biedt. Als vakbroeders onder elkaar gemoedelijk op reis naar een evenement, zonder file en drukte.” Ook voor eigen feestjes, zoals een huwelijksfeest of ander uitstapje zijn diverse treinen bij Railpromo te huur.

 Kaarten

De Rheingold-trein vertrekt op 26 juli in de ochtend vanuit diverse stations in Nederland naar Papenburg, waar reizigers kunnen deelnemen aan een excursie door de scheepswerf en aansluitend op eigen gelegenheid het historische stadje kunnen bezichtigen. Na een ruim oponthoud keert de trein halverwege de avond weer in Nederland terug. Kaarten voor de rit met de Rheingold-trein zijn, zo lang de voorraad strekt, te bestellen via www.railreis.nl/papenburg en per telefoon via 085-4017173 (ma-za, 11.00 – 18.00 uur).


Deel: ' Nostalgische Rheingold-trein maakt opwachting in Nederland '
Lees ook