Reiziger mijdt Istanbul, Teheran in opkomst


Effecten aanslagen én nucleaire top zichtbaar in boekingscijfers vliegtickets

BREDA, 20160714 -- Qua populariteit blijft de Iraanse hoofdstad Teheran nog ver achter bij steden als Barcelona of New York. Met een ruime verdubbeling van het aantal geboekte vliegtickets ten opzichte van 2015 zijn de positieve effecten van het nucleair akkoord van vorig jaar echter al goed zichtbaar. Dit blijkt uit boekingscijfers van vliegticketwebsite Tix.nl. De gevolgen van de aanslagen in Istanbul, die dit jaar al tientallen levens eisten, zijn eveneens terug te zien in de boekingscijfers. Deze liggen 60% onder het niveau van vorige zomer, zo becijferde Tix.nl.

Stijgers en dalers
Een daling is ook zichtbaar voor de Turkse hoofdstad Ankara, maar deze daling is veel minder sterk dan bij Istanbul. Het aantal vliegtickets dat (buiten pakketreizen om) geboekt is naar vliegvelden in de buurt van Turkse badplaatsen, zoals Antalya, ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Behalve Istanbul zijn onder meer ook de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en het Marokkaanse Tangier minder in trek deze zomer.

Daarentegen zijn, naast het eerder genoemde Teheran, ook Kuala Lumpur, Los Angeles en Colombo (Sri Lanka) aanzienlijk meer in trek dan vorig jaar. In absolute zin steken Bangkok, Boedapest en Barcelona boven de rest uit.

Populaire familiebestemmingen
Ook zijn er duidelijke verschillen tussen bestemmingen die populair zijn onder gezinnen, en bestemmingen die vooral door reisgezelschappen zonder kinderen worden bezocht.

Bangkok, Boedapest en Denpasar worden het meest geboekt door passagiers die samen reizen zonder kinderen. Ook aan boord van vluchten naar Jakarta, Lissabon en Praag zijn relatief weinig kinderen. Bij grotere reisgezelschappen zonder kinderen zijn Mallorca en Ibiza vaak gekozen bestemmingen.

Op vluchten naar Antalya, Alicante en Barcelona zijn relatief veel kinderen aan boord. Ook vluchten naar Malaga en Faro zijn populair bij families met kinderen.

Regionale vluchten
Ook in de zomervakantie kiezen veel reizigers die binnen Europa blijven voor vertrek vanaf een regionaal vliegveld. Vooral Eindhoven Airport is populair, ook onder Belgische reizigers.

Vanaf Eindhoven vertrekken deze zomer de meeste reizigers naar Boedapest, Londen en Faro. Vanaf Rotterdam zijn Barcelona, Girona en Londen populaire bestemmingen, terwijl Barcelona ook vanaf Maastricht de meest gekozen eindbestemming is.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op https://blog.tix.nl/onderzoeken/vliegtickets-2016/


Deel: ' Reiziger mijdt Istanbul, Teheran in opkomst '
Lees ook