10 april Nationale Banenruil Dag


Voor hetzelfde geld zat je nu op 'n terrasje…

BREDA, 20150410 -- Ter ere van Nationale Banenruil Dag publiceert Banenruil.nl vandaag het onderzoeksrapport dat kijk geeft op ons reisgedrag en wat voor impact dit heeft op ons privéleven. Nationale Banenruil Dag is een initiatief van StartUp Banenruil.nl, die vorig najaar het online platform lanceerde dat mensen helpt dezelfde baan te vinden, maar dan dichterbij huis. Om zo meer tijd over te houden voor dingen waar zij écht blij van worden…

Banenruil.nl
Elke dag staan veel mensen uren in de file of op het perron op weg naar hun werk. En dat terwijl er zeker zoveel mensen de andere kant op reizen. Het resultaat? Veel overbodige reistijd die zij veel beter kunnen besteden. Banenruil.nl biedt de mogelijkheid om te ruilen van baan. Door te ruilen vinden mensen dezelfde baan, maar dan dichter in de buurt. Zo zorgen zij voor minder CO2-uitstoot. En houden zij meer tijd over voor kinderen, opleiding, sport en sociale activiteiten.

Onderzoek
Op Nationale Banenruil Dag publiceert Banenruil.nl vandaag 10 april een onderzoeksrapport, uitgevoerd door Multiscope, dat kijk geeft op ons reisgedrag en wat voor impact dit heeft op ons privéleven. Ook werd inzicht verkregen in onze houding tegenover het ruilen van baan.

Werknemers
Van de ruim 500 ondervraagde werknemers, reist 60% meer dan 10 kilometer naar het werk, per week is 1 op de 3 werknemers meer dan 5 uur kwijt aan reistijd. Volgens Banenruil.nl kostbare tijd, waarin je ook zelf je kind van school had kunnen halen. Lekker de krant had kunnen lezen. Of op het terras had kunnen genieten van Rokjesdag.

Kortere reistijd
Het is dan ook opvallend dat ruim een derde van de werknemers aangeeft moeite te hebben met hun reistijd. Veel mensen verwachten niet dat een andere baan een kortere reistijd zal opleveren (52%). Er wordt eigenlijk alleen van baan gewisseld als mensen zijn uitgekeken op hun huidige functie of een nieuwe stap maken in hun carrière.

’t Nieuwe werken vaak geen optie
Helaas is ‘het nieuwe werken’ voor veel mensen geen optie. De functie laat het niet toe (55%) of het bedrijf doet er (nog) niet aan mee. ‘Het nieuwe werken’ is simpelweg geen oplossing om te besparen op reistijd.

Aantrekkelijk idee
Reizigers zijn nog nauwelijks bekend met Banenruil.nl (82%), maar 46% van de ondervraagden geeft aan het een aantrekkelijk concept te vinden. Onder andere werd genoemd dat het beter is voor het milieu en dat een nieuwe omgeving de productiviteit kan verhogen. Bijna de helft van de participanten zou ingaan op een ruilverzoek voor een baan in de buurt. 35% is zelfs bereid om een klein percentage van het salaris in te leveren, in ruil voor 20 uur vrije tijd.

Werkgevers net zo enthousiast
Werkgevers blijken meer bekend te zijn met Banenruil.nl dan werknemers, 40% van de 224 ondervraagde leidinggevenden is bekend met het concept. Ze zijn even enthousiast over het concept als de werknemers (42%). Zo werd genoemd dat dichterbij wonen meer rust en vrijheid oplevert en dat het ruilen van baan kansen en nieuwe uitdagingen biedt voor werknemers.

Minder reiskosten én minder ziekteverzuim
Ook werd veelvuldig genoemd dat het een oplossing biedt voor het mobiliteitsvraagstuk voor functies waar steeds minder vraag naar is en dat het een betere inzet van het arbeidskapitaal oplevert (50%). Immers, reiskostenvergoeding kan van de baan en leidinggevenden verwachten een lager ziekte verzuim (50%). 43% Van de ondervraagde werkgevers geeft aan Banenruil.nl wellicht te willen introduceren binnen het bedrijf.

Van file naar fietsen
Banenruil.nl heeft een mooie toekomst voor de boeg. Mensen zijn bereid te ruilen en houden maar al te graag meer vrije tijd over. Tijd om te ontbijten, te sporten, of om samen te zijn. Nog niet iedereen realiseert zich echter dat ruilen van baan ook echt kan. Daarom staat 10 april volledig in het teken van het ruilen van baan. Want, wat is een beter moment om te ruilen dan op Nationale Banenruil Dag? Goed voor zowel werknemer, werkgever als de samenleving. Aanmelden is gratis en kan op www.banenruil.nl. 


Deel: ' 10 april Nationale Banenruil Dag '
Lees ook