Ogentest basisschoolleerlingen bevordert verkeersveiligheid


Bij `rood licht' naar de opticien

GORINCHEM, 20080909 -- Ruim 9 % van de kinderen ziet slecht. Daarom ontwikkelde Het Huis Opticiens de`doe het zelf ogentest', de Icheck, waarmee leerkrachten de ogen van hun leerlingen kunnen testen. De Icheck is onderdeel van ANWB Streetwise, het verkeersveiligheidsprogramma voor basisscholen.

Icheckbox
`Alleen kinderen uit groep 1 en 7 worden door de GGD gecontroleerd op oogafwijkingen. Daarom is de bijdrage van de Icheck aan de verkeersveiligheid van deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers zo belangrijk', zegt Hans Deijns, operationeel manager van het ANWB Streetwise programma. De Icheck omvat een indicatieve ogentest die opgeborgen zit in de speciale Icheckbox. Met de testresultaten, groen licht is goed, oranje twijfelachtig en rood kritisch, wordt een rapport opgemaakt. Bij oranje of rood licht wordt geadviseerd een bezoekje te brengen aan de opticien.

De realiteit blijkt 10 meter verder
Onderwijzers zijn enthousiast over het Streetwise programma. Het `grootste leermoment' is volgens een van hen het onderdeel waarbij leerlingen de plek moeten aanwijzen waar een remmende auto waarschijnlijk tot stilstand zal komen. De realiteit blijkt ruim 10 meter verder! `Kinderen missen nog inzicht in snelheden en hebben veel minder ervaring met de hectiek van het verkeer. Verminderd gezichtsvermogen maakt het inschatten van rijsnelheden nog veel moeilijker', vertelt Petra Gremmen, initiatiefnemer namens Het Huis Opticiens.

Verantwoord omgaan met verkeerssituaties
Het ANWB Streetwise programma leert kinderen verantwoord omgaan met verkeerssituaties. Voor elke leeftijdscategorie is er een programma. Zo leren de kleintjes uit groep 1 en 2 verkeersgeluiden herkennen, leerlingen uit groep 3 en 4 oefenen met veilig oversteken, de groepen 5 en 6 ervaren de reactietijd en de remweg van een auto, en groepen 7 en 8 trainen met hun fiets lastige manoeuvres op een hindernissenparcours met een zware rugzak op hun rug. Petra Gremmen: `Sinds de start van het nieuwe schooljaar reizen we met het programma door heel Nederland. Verkeersveiligheid is voor alle kinderen belangrijk. Daarom kunnen scholen die geinteresseerd zijn in verkeersveiligheid en nog niet meedoen zich aanmelden via de site van de ANWB.'Noot voor redacties:

Deel: ' Ogentest basisschoolleerlingen bevordert verkeersveiligheid '
Lees ook