Uberpop ritten zijn onverzekerd


Ouderkerk aan de Amstel, 20140730 -- Uber start per heden het initiatief dat particulieren elkaar onderling tegen betaling kunnen vervoeren. Deelnemers nemen enorme risico’s omdat personenvervoer tegen betaling is uitgesloten op de autoverzekering.

Met veel lawaai introduceert Taxibedrijf Uber het delen van auto’s door particulieren. Uber organiseert met de Uberpop het contact tussen particulieren onderling en strijkt zo 20% van de ritprijs op. Die ritprijs kan wel 50% lager liggen dan het reguliere taxitarief en dat is natuurlijk aantrekkelijk. Hiermee lijkt de taxiwereld definitief te worden opengebroken. Maar wat nu als er schade ontstaat?

Daar is Wilfred Mooij, directielid van Geijsel Kroon duidelijk over:

“De Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) stelt dat je verzekerd moet zijn als je met een motorrijtuig aan het verkeer deelneemt. Hierbij zijn slachtoffers van bijvoorbeeld een auto-ongeluk, ook passagiers, Europees voor minimaal 5 miljoen euro verzekerd. Dat geldt ook als je als passagier via Uberpop bij iemand instapt. Uber moet duidelijk communiceren dat de verzekeraar achteraf de schade op de bestuurder wel kan en vermoedelijk gaat  verhalen als blijkt dat het personenvervoer tegen betaling betrof.

Het lijkt voor een particulier in eerste instantie dus aantrekkelijk om tegen betaling passagiers mee te nemen. Maar zo’n particulier zet hiermee zijn hele vermogen op het spel. Ik vind dat Uber dit risico collectief voor haar deelnemers moet verzekeren. De dienst Uberpop wint snel aan populariteit. Het zal dus een kwestie van tijd zijn dat  de schrijnende verzekeringsverhalen publiek worden waarbij een verzekeraar een schade op een particulier verhaalt.”

Wilfred Mooij
Deel: ' Uberpop ritten zijn onverzekerd '
Lees ook