Bierprijzen drie dubbel verhoogd na accijnsverhoging


AMSTERDAM, 20130502 -- Begin dit jaar heeft de overheid de accijns op sterke drank, wijn en bier verhoogd. Uit analyse van Biernet.nl blijkt dat supermarkten de prijs van bier veel meer hebben verhoogd dan dat de accijns gestegen is. Sommige bierprijzen zijn zelfs drie keer zoveel verhoogd.

Accijnsverhoging
Op benzine, tabak en alcohol wordt accijnsgeheven. Het doel is om het gebruik van deze producten te ontmoedigen en om extra inkomsten voor de overheid te generen. Op 1 januari 2013 heeft de overheid de accijns op bier verhoogd. De accijns per liter pils is van €0,326 naar €0,359 gestegen. Dit is een kleine verhoging en per krat bier van 7,2 liter komt dit uit op €0,23.

Jeroen Jaspers, eigenaar van Biernet.nl, zegt hierover: “Supermarkten hebben de start van het nieuwe jaar aangegrepen om de prijzen flink te verhogen. Consumenten moeten gemiddeld €0,64 meer afrekenen bij de kassa dan in 2012. Voor een krat Heineken moet zelfs €0,90 meer betaald worden.”

Grote verschillen
Bijna alle biermerken zijn duurder geworden na de accijnsverhoging. Er zijn echter grote verschillen tussen de biermerken te zien. Jaspers: “Bijna alle A-merken zijn bovenop de accijnsverhoging extra verhoogd in prijs. Voor een krat Heineken, Amstel, Warsteiner en Gulpener moet je bijna een euro meer betalen dan in 2012. Brand bier is een opvallende (positieve) uitzondering, deze prijs is zelfs helemaal niet gestegen ten opzichte van 2012.”

Redenen van de extra verhoging
Door de stijgende grondstof prijzen zijn de bierbrouwerijen genoodzaakt hun prijs te verhogen om hun winstmarge vast te houden. De supermarkten rekenen deze prijs door aan de klant.Dagna Hoogkamer van Albert Heijn geeft aan: ”Dat bij de start van een nieuw jaar een aantal prijzen omhoog gaan is niet nieuw: dat gebeurt ieder jaar (en dat geldt voor alle supermarkten in Nederland). Het begin van het jaar is traditioneel ook een moment waarop veel leveranciers hun prijzen verhogen waardoor onze inkoopkosten toenemen. Hierdoor ontkomen we soms niet aan een prijsverhoging. Het valt dit jaar wellicht wat meer op doordat het samenvalt met de accijnsverhogingen.”

Besparen met bier aanbiedingen
Supermarkten, groothandels en slijterijen hebben geregeld bier in de aanbieding. Biernet.nl houdt wekelijks deze aanbiedingen bij en in 2012 waren er maar liefst 4.415 aanbiedingen. Jeroen Jaspers: “Het is lonend om bier in de aanbieding te kopen. De prijs van een krat bier in de supermarkt kost normaal rond de €13,-. Koop je ditzelfde krat wanneer het in de aanbieding is dan betaal je ongeveer €9,-. Vooral als je een feestje geeft en meerdere kratten bier nodig hebt is het slim om eerst even bij ons op de site te kijken”.


Deel: ' Bierprijzen drie dubbel verhoogd na accijnsverhoging '
Lees ook