ITGA: 79 landen in ontwikkeling zeggen nee tegen richtlijnen van Wereldgezondheidsorganisatie

LISSABON, Portugal--(BUSINESS WIRE)-- 20101114 --

De International Tobacco Growers’ Association (ITGA) juicht het besluit toe dat genomen is door de Ministerraad van de staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (ACS). Hiermee verzetten deze zich tegen de goedkeuring van de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) om een verbod te leggen op ingrediënten die in tabaksproducten worden gebruikt - op haar 4de Conference of the Parties (COP, belangrijkste besluitvormende orgaan) in Uruguay volgende week (1).

Door de meest recente richtlijnen van de WHO voor artikels 9 en 10 van de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC, kaderovereenkomst ter bestrijding van tabaksgebruik) zouden sigaretten met een mix (blend) van tabak nagenoeg verdwijnen. Deze sigaretten met speciale ingrediënten zijn goed voor de helft van de wereldconsumptie. Dit zou een drastische vermindering tot gevolg hebben van de vraag naar burley- en oosterse tabak die voor de vervaardiging van deze producten gebruikt worden. Het verbod wordt voorgesteld ondanks de erkenning van de WHO dat producten zonder de ingrediënten even schadelijk zijn als die met de ingrediënten.

De ACP is de meest recente organisatie die de benadering van de WHO onder de loep stelt. Hierbij volgt deze oproepen van de Common Market for Eastern and Southern Africa (COMESA), de Caribbean Community (CARICOM) en de Afrikaanse Unie (AU) om de beslissingen op deze gronden te verwerpen of terug te draaien, omdat zij economische en sociale schade aan landen in ontwikkeling zullen toebrengen.

In zijn commentaar op de beslissing van de ACP, verklaarde Antonio Abrunhosa, Chief Executive van de ITGA, die 30 miljoen tabaksplanters vertegenwoordigt, “De ACP erkent dat deze richtlijnen van de WHO niet aangenomen moeten worden. Hun boodschap aan de WHO is heel duidelijk; alvorens beslissingen te nemen, moeten eerst de belanghebbenden die hier nadelige gevolgen van ondervinden, op adequate wijze worden geraadpleegd.”

Op controversiële wijze heeft de WHO besloten de tabaksboeren buiten alle discussies over de ontwikkeling van de FCTC-richtlijnen te houden, door hen als “ storende factor” te bestempelen.

De ITGA roept alle landelijke vertegenwoordigers die de Conference of the Parties in Uruguay bij zullen wonen, op om volledig begrip te hebben van de impact die veroorzaakt wordt als artikels 9 en 10 van de FCTC worden aangenomen. “Deze richtlijnen zullen een nefaste uitwerking hebben op het levensbestaan van sommige van de armste mensen ter wereld zonder dat hierbij enig profijt voor de gezondheid wordt getrokken,” besluit Abrunhosa.

Aantekening voor de redacties:

1. De 4de Conference of the Parties for the Framework Convention on Tobacco Control (FCTC, kaderovereenkomst ter bestrijding van tabaksgebruik)) van de WHO vindt plaats van 15-20 november in Punta Del Este in Uruguay. Zie https://www.tobaccoleaf.org/

2. Richtlijnen voor artikels 9&10 van de FCTC geven aanbeveling om het gebruik van ingrediënten in tabaksproducten te verbieden.

3. De staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (ACS) is een organisatie opgericht in 1975 door de Georgetown Overeenkomst. Deze bestaat uit 79 naties (48 Afrikaans, 16 in het Caribische gebied en 15 Stille Oceaanlanden). De hoofddoelstelling van de organisatie zijn duurzame ontwikkeling en vermindering van armoede binnen de lidstaten, naast grotere integratie in de wereldeconomie, zoals door middel van Economische Partnerschapovereenkomsten met de Europese Unie.

4. Voor meer informatie, ga naar john.read@readdillon.com of draai +447 774 476 391

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
ITGA
John Read, +447 774 476 391

john.read@readdillon.com

Deel: ' ITGA 79 ontwikkelingslanden tegen WHO richtlijnen tabaksproducten '


Lees ook