ITGA: Wereldwijde petitie van tabaksplanters tegen ‘vernietigende’ voorstellen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wint aan kracht

LEXINGTON, Ky.--(BUSINESS WIRE)-- 20101021 --

De belangrijkste vertegenwoordigers van organisaties van tabaksplanters wereldwijd vergaderden deze week in Lexington, Kentucky en beschuldigden de WHO van totale onverschilligheid tegenover de bestaansmiddelen van miljoenen boeren en hun gezinnen in sommige van de armste regio’s van de wereld. Tachtig procent van de tabaksproductie die wereldwijd wordt verkocht, was dit jaar vertegenwoordigd op de algemene jaarvergadering van de internationale vereniging van tabaksplanters (ITGA), waar boeren de vernietigende impact bespraken die nieuwe richtlijnen voor de kaderconventie voor bestrijding van tabakgebruik (FCTC) zouden kunnen hebben als ze in november worden aangenomen in Uruguay.

De richtlijnen met betrekking tot artikelen 9, 10, 17 en 18 van de FCTC zouden het gebruik verbieden van ingrediënten die worden gebruikt in tabaksproducten en het aantal tabaksplantages wereldwijd verminderen. De ITGA, die 30 miljoen tabaksplanters met een grondig inzicht in het gewas vertegenwoordigt, stelt dat deze maatregelen rampzalige sociale en economische gevolgen zullen hebben, zonder dat ze enig verschil maken voor de volksgezondheid. Ondanks het feit dat de ITGA aan de alarmbel heeft getrokken, werd haar vraag om een plaats aan de tafel verworpen door de WHO; tabaksplanters werden afgedaan als hinderlijk.

“Wij worden het meest getroffen door deze richtlijnen”, zegt Antonio Abrunhosa, CEO van de ITGA. “Toch beslissen mensen die weinig of niets afweten van hoe tabak wordt gekweekt, willekeurig over ons lot, zonder ons zelfs maar te raadplegen.”

Om de zaken nog erger te maken, bestempelde de alliantie van de kaderconventie (FCA), een stevig gefundeerde groep ngo’s, die als enige doel heeft ‘de FCTC te ontwikkelen en in te voeren’, de smeekbeden van de boeren als ‘misleidende informatie.’ In een document dat ze op haar website publiceerde, argumenteert ze dat de richtlijnen geen verbod betekenen op Burleytabak, maar gaat ze voorbij aan het feit dat zonder ingrediënten de vraag naar Burley nagenoeg zou verdwijnen, waardoor er geen economisch leefbaar alternatief gewas meer is voor de telers ervan. De FCA argumenteert ook dat ingrediënten sigaretten ‘aantrekkelijker’ maken, maar ze vergeet hierbij dat de helft van de rokers wereldwijd nu al de voorkeur geeft aan sigaretten met minder ingrediënten.

“We hebben er geen probleem mee dat de WHO het tabakgebruik wil regelen,” zegt Abrunhosa. “Maar ze zou moeten luisteren naar de mensen die het gewas begrijpen en niet alleen naar zij die het haten.”

De voorbije weken heeft de ITGA een petitie tegen de voorstellen van de WHO gelanceerd en verspreid onder tabaksplanters wereldwijd. Tot nu toe werden al meer dan 200.000 handtekeningen verzameld uit 25 landen waar tabak wordt geteeld. Op 8 november, een week voor de vergadering in Uruguay, zullen tabaksplanters hun ondertekende petities overhandigen aan hun regeringen en hen oproepen “de conferentie van de partijen van de FCTC te verhinderen de bestaansmiddelen van tabaksplanters te vernietigen en de ontwerprichtlijnen met betrekking tot artikelen 9 en 10 en de aanbevelingen met betrekking tot artikelen 17 en 18 te verwerpen.”

Over de voorstellen van de WHO

De kaderconventie voor bestrijding van tabakgebruik (FCTC) is het eerste verdrag waarover onderhandeld wordt onder auspiciёn van de WHO.

Artikel 9 van de FCTC streeft ernaar de inhoud van tabaksproducten te reguleren, i.e. het testen en meten van de tabaksinhoud en de uitstoot. Article Artikel 10 van de FCTC streeft ernaar de bekendmaking van tabaksproducten te reguleren, i.e. de bekendmaking van de inhoud en de uitstoot van tabaksproducten. Een werkgroep, onder leiding van Canada, Noorwegen en de Europese Unie, ontwikkelde gedetailleerde richtlijnen met betrekking tot artikelen 9 en 10 die landen moeten volgen wanneer ze de nationale wetgeving toepassen. De jongste versie van de ontwerprichtlijnen beveelt een verbod aan op het gebruik van ingrediënten in tabaksproducten.

Artikelen 17 en 18 van de FCTC behandelen de economisch duurzame alternatieven voor de tabaksplantages. Op de 4de Conferentie van de Partijen zullen de meest recente aanbevelingen worden besproken. Hierin wordt verklaard dat “Partijen, in samenwerking met de relevante nationale, regionale en internationale organisaties niet zouden moeten investeren in de productie en/of promotie van de tabaksproductie [en] ook geleidelijk aan de zone aan tabak verminderen...”

De ondergetekenden van de FCTC zullen de richtlijnen met betrekking tot artikelen 9 en 10 bespreken en aan stemming onderwerpen. Over artikelen 17 en 18 zal het debat worden geopend op de 4de Conferentie van de Partijen die in november 2010 in Uruguay plaats vindt.

Over de ITGA

De ITGA is een instelling zonder winstoogmerk opgericht in 1984 met de doelstelling de zaak van miljoenen tabaksplanters voor te leggen. ITGA streeft ernaar een sterke collectieve stem te geven, zowel op internationale als internationale schaal, om de veiligheid op lange termijn van de tabaksmarkten te verzekeren. De leden hiervan zijn tabaksplanters uit 26 landen die 85 procent van de tabaksproductie in de wereld vertegenwoordigen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Internationale vereniging van tabaksplanters
de heer Antonio Abrunhosa
(Chief Executive)
Tel.: + 351 272 325 901
Fax: + 351 272 325 906

E-mail: itga@tobaccoleaf.org

Deel: ' Wereldwijde petitie tabaksplanters tegen voorstellen WHO wint kracht '
Lees ook