Foodwatch: het dikke geheim van bakker Bolletje


AMSTERDAM, 20101015 -- Bolletje doet geheimzinnig over ingredinten van Kruidnoten, omdat je van Kruidnoten Minder Suiker van Bolletje gewoon dik kunt worden. De beschuitbakker doet er dertig procent minder suiker in dan in de gewone kruidnoten, maar laat na te vermelden dat er bijna net zoveel calorien in zitten. Zo bevat Kruidnoten Minder Suiker meer vet dan de gewone variant en bijna 5 keer zoveel zout als speculaas. Omgerekend levert de zogenaamd 'lichte' variant kruidnoten maar 2,3 procent minder calorien op en dat maakt voor je lijn dus geen ene pepernoot uit, vindt foodwatch.

Omdat er dertig procent minder suiker in deze kruidnoten zit "mag je dus extra genieten van onze kruidnoten", huichelt Bolletje op zijn verpakking. Foodwatch ziet vaker dat voedselfabrikanten misbruik maken van de wens om gezonder te eten. Suggereer een `light' product en zwijg glashard over de dikmakers die erin schuilgaan, lijkt het motto bij Bolletje en vele andere merken. Fabrikanten gebruiken allemaal consequent lichtblauwe verpakkingen om te suggereren dat een product 'gezonder' is. Een paar voorbeelden uit de schappen:
'Calv pindakaas light met 30% minder vet' (heeft maar 13 procent minder calorien);
'Duo Penotti met 25% minder suiker' (heeft maar 3,6 procent minder calorien);
'Lay's Chips met 33% minder vet (heeft maar 12,7 procent minder calorien). (1)

Verpakkingen vertellen de consument vaak het halve verhaal. Foodwatch is daarom voorstander van het duidelijke verkeerslicht systeem voor bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Mensen kunnen zo in een oogopslag zien hoe (on)gezond producten zijn, omdat suiker, zout en vet een rood, oranje of groen verkeerslicht krijgen. De kleuren worden gebaseerd op aanbevolen dagelijkse hoeveelheden volgens de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie).

Suiker, zout en vet
De Bolletje 'Kruidnoten Minder Suiker' zouden volgens de verkeerslichten van foodwatch knalrood zijn voor suiker en voor zout en oranje voor vet. Zelfs met dertig procent minder, bestaat de zogenaamd 'gezondere' kruidnoot nog steeds voor 21 procent uit suiker. Er zit 13 procent vet in de lichtblauwe zak: dat is meer dan in de gewone kruidnoten die 12 procent vet bevatten. En er zit bovendien in 100 gram kruidnoten ruim veertig procent meer zout dan in de Lay's Chips Naturel! Per 100 gram zit er 1,75 gram zout in de Kruidnoten Minder Suiker en in Lay's Chips naturel 'maar' 1,25 gram. Bijna een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de WHO.

De Bolletje etiketten zijn onduidelijk en roepen alleen maar vragen op bij foodwatch. "We hebben Bolletje om opheldering gevraagd." aldus Bart van Opzeeland van foodwatch. "Maar ze beantwoorden simpelweg onze vragen niet met het excuus dat het hier om het 'geheim van de bakker' gaat. We zijn ook zeer benieuwd naar waar de extra kosten vandaan komen, vanwege de idiote prijsverhoging." Kruidnoten Minder Suiker kosten 0,99 euro per zakje, de gewone maar 0,75 euro, een verhoging van 32 procent.

Wie gezond en eerlijk eten belangrijk vindt, kan via www.foodwatch.nl een e-mail sturen om fabrikant Bolletje te vragen de geheimzinnigheid achterwege te laten en voortaan transparant te zijn over Bolletje-producten.

Foodwatch


Deel: ' Foodwatch het dikke geheim van bakker Bolletje '
Lees ook