Drentse heideschapen uit Balloo: nu ZeldzaamLEKKER verkooppunt


Na de zomer is lamsvlees op z’n best

BALLOO, Drenthe, 20110919 -- Bij de schaapskooi van de Herders van Balloo vindt op vrijdag 23 september de eervolle uitreiking van een oorkonde plaats. Hiermee erkent de Stichting Zeldzame Huisdierrassen de Herders van Balloo als producent en verkooppunt van zeldzaamLEKKER producten. De schaapherders van de Balloërkudde, Albert Koopman en Marianne Duinkerken, staan bekend om hun pionierswerk met het Drents heideschaap. Dankzij hen is het Drents heideschaap officieel gecertificeerd als Slow Food presidium, krijgt het lamsvlees steeds meer waardering in de culinaire wereld en zijn de Herders van Balloo erkend als fokcentrum.

Het label en de website ZeldzaamLEKKER (www.zeldzaamlekker.nl) heeft de SZH voor levend erfgoed (de stichting die zeldzaam geworden oorspronkelijke rassen van boerderijdieren promoot) speciaal ontworpen om producten en diensten van deze dieren herkenbaar te maken. Oer-Hollandse erfdieren op hun best. De Drentse heideschapen van de kudde van Balloo behoren tot een authentiek Nederlands ras. Van oudsher hebben ze de heidevelden in Drenthe onderhouden en ze horen daar thuis. Ze zijn kenmerkend voor Drenthe en laten ons iets beleven van de cultuurhistorie in die streek. Ze maken ze deel uit van ons Nederlands levend erfgoed. Maar dat wil niet zeggen dat het museumstukken van ooit zijn. Deze dieren bieden met hun unieke kwaliteiten nog steeds mogelijkheden voor de maatschappij van nu. Zo is en blijft het vee dat werkt!

Lamsvlees is in Nederland ondergewaardeerd. Bovendien wordt het product gegeneraliseerd, terwijl elk schapenras zijn eigen specifieke kenmerken heeft. Na de zomer is het lamsvlees van de Drentse heideschapen op z’n best. De kudde heeft zich de hele zomer tegoed gedaan aan de planten en grassen van het Balloërveld in het Drentse Aa gebied. De lammeren worden geslacht met een leeftijd van circa achttien maanden

De uitreiking van de officiële erkenning en de presentatie van producten is op vrijdag 23 september om 15.00 uur bij de Schaapskooi in Balloo. Daarbij is aandacht voor de waarde van de Drentse heideschapen voor het natuurbeheer. Daarna vertelt slager John van Broekhuizen uit Balkbrug tot welke producten hij het vlees van deze schapen verwerkt. Een drietal kunstenaressen laat zien welke kunst- en gebruiksvoorwerpen zij van de wol en botten van deze schapen maken. Ook zal Ank Zegwaard,schrijfster en bestuurslid van de SZH haar boek "Pluis, Pluus en Ploos" lanceren. Een dagje op stap met de kudde van Balloo inspireerde Zegwaard tot het verhaal over deze drie Drentse heidelammetjes en in de levendige aquarellen van Ingrid Ellinger is het heideveld met de kudde van Balloo herkenbaar. Te koop bij de schaapskooi of via www.szh.nl  Bij de afsluiting kan men nader kennismaken met de Drentse heideschaapproducten.

Op 15 en 16 oktober kan ook het grote publiek kennismaken met de bijzondere kwaliteiten van het lamsvlees van de Drentse heideschapen. Dan wordt bij de schaapskooi een grote HerdersFair gehouden. Hart van de fair is een foodcourt waar genoten kan worden van allerlei gerechten. Lamsstoofschotel, versgebakken pizza met lamssalami, sandwiches en wraps met verse en gedroogde lamsham, hartige taartjes met lamsgehakt. Bezoekers kunnen onder leiding van chef-kok Bauke Muller van Restaurant van Tarel zelf een lamspaté maken.

De uitreiking van de officiële erkenning vindt plaats op vrijdag 23 september om 15.00 uur bij de schaapskooi van de Herders van Balloo, Crabbeweg 2, Balloo (Drenthe). www.herdersvanballoo.nl


Deel: ' Drentse heideschapen uit Balloo nu ZeldzaamLEKKER verkooppunt '




Lees ook