Ernstige tanderosie kinderen door hippe zomerdrankjes: waarschuwingslogo op productverpakkingen

AMSTELVEEN, 20090723 -- In de gebitten van tieners treffen tandartsen steeds vaker gevorderde vormen van tanderosie aan, een aandoening waarbij het tandglazuur en het wortelcement oplossen door zuren. Dit komt door overmatig gebruik van hippe drankjes zoals energy drinks, alcoholische mixdrankjes en frisdranken die veel zuren bevatten. "In de zomer ontstaat waarschijnlijk de meeste schade. Vooral tieners lurken de hele dag aan die glazuurvretende energydrinks", aldus drs. Lotte Meereboer (28). De bekende televisietandarts van Perfectsmile gaat praten met brancheverenigingen voor tandheelkunde over een mogelijk waarschuwingslogo op productverpakkingen van frisdranken, sportdranken en vruchtensappen. "Met betere voorlichting kan veel tandenleed worden voorkomen."

Facings bij een tiener?
"Als ergens `light' of `zonder suiker' op staat, denken mensen dat het gezond is, maar wat het gebit betreft is niets minder waar. Bij onopgemerkte of onbehandelde tanderosie kunnen het glazuur en het wortelcement steeds verder oplossen en op den duur geheel verdwijnen. De tanden worden geler omdat het tandbeen zichtbaarder wordt. Jonge patinten, sommigen nog geen 18 jaar oud, komen dan pas bij ons en vragen om cosmetische redenen om een bleekbehandeling. Dat alleen is op die leeftijd al abnormaal te noemen", zegt de jonge tandarts. "Maar het komt nu ook al regelmatig voor dat de tanden al zover beschadigd zijn dat alleen facings - dunne schildjes over de voorzijde van de tanden - nog uitkomst bieden. Daarmee wordt het glazuur dan vervangen en zien de tanden er weer mooi uit. Facings vormen voor veel tandproblemen een goede oplossing, maar bij tieners is het gewoon niet wenselijk. Daarnaast is het een kostbare aangelegenheid, omdat de verzekeraar het niet vergoedt. Die ziet het plaatsen van facings nog altijd als puur cosmetisch."

Waarschuwingslogo's
Meereboer is als tandarts ruim twee jaar verbonden aan Perfectsmile, een keten van vier tandheelkundige klinieken waar men traditionele tandheelkunde combineert met de cosmetische kant van het vak. Ze haalde meerdere malen de landelijke pers omdat zij haar carrire als fotomodel in de wilgen hing en met zakenpartner Jesse Bartels (36) de nieuwste cosmetische tandheelkundige technieken uit Amerika naar Nederland haalde. "Veel tandartsen pleiten net als Perfectsmile voor het plaatsen van een waarschuwingslogo op levensmiddelen waar veel zuren in zijn verwerkt. Wanneer brancheverenigingen en fabrikanten de handen ineenslaan en samenwerken aan voorlichting middels onder andere logo's op productverpakkingen, kan onder jonge consumenten meer bewustwording rondom tanderosie worden gecreerd. Het gaat namelijk om een groeiend probleem dat landelijk aandacht verdient."

Zelf tanderosie voorkomen
Veilige producten, drankjes waarin geen schadelijke zuren zijn verwerkt, zijn bronwater zonder prik, thee (gewone, niet vruchten of kruidenthee), koffie (liefst zonder suiker), en zuivel. Verder kan tanderosie worden voorkomen door `zure' dranken niet te lang in de mond te houden, deze het liefst met een rietje te drinken en door na gebruik te kauwen op een suikervrije kauwgom. Na gebruik van zuren, kunnen de tanden het beste pas na een uur worden gepoetst. Lotte Meereboer: "En blijf het liefst zoveel mogelijk van die halve liter blikjes met energy drinks af, dat is echt een ongezonde trend!"

Over Perfectsmile
Meer tips voor een gezond en mooi gebit staan op www.perfectsmile.nl. Perfectsmile is een keten van vier klinieken, laagdrempelige glimlachwinkels in Amstelveen, Breda, Den Haag & Maastricht, waar tandheelkundige behandelingen zoals controles en mondhygine worden gecombineerd met cosmetische tandheelkundige behandelingen zoals het bleken van de tanden, het plaatsen van facings en onzichtbare beugels voor volwassenen.


Deel: ' Waarschuwingslogo op hippe zomerdrankjes tegen tanderosie kinderen '
Lees ook