Voeding benvloedt de concentratie en prestatie van scholieren sterk


Seminar Scholierenvoeding, naar lekker en gezond

VENLO, 20071030 -- Volgens The Lancet van 5 september 2007 worden alle kinderen drukker als hun voeding kleurstoffen en conserveermiddelen bevat. Slaaptekort wekt eetlust op waardoor mensen de neiging hebben teveel te eten. En visolie lijkt een gunstig effect te hebben op de afwijkende hersenactiviteit bij kinderen met concentratieproblemen. Dit zijn enkele van de onderzoeksresultaten die deskundigen presenteren tijdens het seminar "Scholierenvoeding: naar lekker en gezond" dat het Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV) 28 november organiseert in Venlo, samen met de Industriebank LIOF, Syntens, LLTB en de Agro Food Community. Doel is bedrijven, kennisinstellingen, scholen en kinderopvang tot samenwerking te brengen voor betere scholierenvoeding.

Aanleiding voor het seminar is de observatie dat door de sterk toegenomen vraag naar buitenschoolse opvang zich nu kansen voordoen om het voedingsgedrag van kinderen gunstig te benvloeden. Dit is een grote uitdaging voor scholen, voedsel-mkb en retailers.

Slaaptekort maakt dik
Een van middagsessies op 28 november gaat over de link tussen voeding, concentratie en prestatie. Dr. Marcel Smits, neuroloog en hoofd van de Polikliniek voor Slaapstoornissen en Chronobiologie van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede onderzoekt de relatie tussen voeding en slaap. Hij stelt dat dik zijn slaapstoornissen kan opwekken, bijvoorbeeld apneu. Daardoor is men overdag slaperig, minder geconcentreerd en nemen de prestaties op school af. Mensen met een slaaptekort maken minder eetlustremmend hormoon aan (liptine) waardoor ze zich hongeriger voelen, meer eten en sneller dik worden. Dus dik maakt vaker slaperig, slaperigheid maakt hongerig en op den duur dikker, en dik maakt weer slaperiger, etc. Jongeren kunnen zo in een spiraal naar obesitas belanden. "Voeding zou wel eens een goed middel kunnen zijn om dit aan te pakken," stelt Smits die spreekt op het seminar "Scholierenvoeding, naar lekker en gezond!''.

Visolie heilzaam
Ir Ludo van de Wiel van Ocean Nutrition stelt dat scholieren baat kunnen hebben bij de inname van aanvullende hoeveelheden onverzadigde vetzuren. Na drie maanden lezen en spellen ze beter en gedragen ze zich rustiger, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Oxford (pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/115/5/1360). Visolie is rijk aan meervoudig verzadigde omega-3 vetzuren. Op het moment halen scholieren bij lange na niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega-3 in hun dieet, omdat het eten van vis niet populair is. Voor voedingsmiddelfabrikanten ligt hier een kans om met omega-3 verrijkte producten succesvol op de markt te brengen.

Een andere spreker is Bjrn Crts van het Biometrisch Centrum Gulpen. Hij meet onder meer de invloed van voeding op de hersenactiviteit. Het blijkt dat ADHD-kinderen minder activiteit in de voorhersenen vertonen. Dit wordt deels opgeheven als zij lang visolie binnenkrijgen. Hoewel hier meer onderzoek naar moet worden gedaan is dit een hoopvol gegeven.

Dieet helpt
Dr. Cecile-Marie Boots van het ICGV presenteert een analyse van wat wetenschappers nu weten over de relatie tussen ADHD en voeding. Er lijkt een verband te bestaan tussen voeding en gedrag. Zo zijn er aanwijzingen dat tekorten van specifieke voedingsnutrinten bij ADHD'ers vaker voorkomen dan bij gezonde kinderen. Ander onderzoek toont aan dat bij ongeveer 60% van de kinderen met ADHD voedselintolerantie de oorzaak is. Aanpassing van de voedingssamenstelling kan bij deze kinderen de problemen grotendeels wegnemen.

Tijdens het seminar komen nog vele andere interessante feiten en kansen naar voren waar voedings-mkb, retailers, scholen en kinderopvang hun voordeel mee kunnen doen. Het programma is te vinden op www.icgv.nl/seminars/scholierenvoeding.


Woensdag 28 november 2007 van 9.30 - 17 uur
ICGV-Seminar "Scholierenvoeding; naar lekker en gezond!
Plaats: FloraHolland, Venrayseweg 14, 5902 RE Venlo.
Programma: www.icgv.nl/seminars/scholierenvoeding
Aanmelden en route: www.icgv.nl/seminars/scholierenvoeding
Kosten: 125 p.p excl. btw
Informatie: Annette Weeda, mob. 06-11 400 923.


Deel: ' Voeding benvloedt de concentratie en prestatie van scholieren sterk '
Lees ook