Steeds meer kruiden en specerijen met Rainforest Alliance keurmerk


Meer dan alleen bananen, thee, koffie, cacao

UTRECHT, 20131101 -- Van kaneel, peper tot basilicum, kardemom, jasmijn en munt. Er zijn steeds meer kruiden en specerijen te vinden met het groene kikkertje, het Rainforest Alliance Certified™ keurmerk voor duurzaam geproduceerde landbouwproducten.

Veel mensen zijn al bekend met het groene kikkertje, maar kennen deze vooral van dagelijkse boodschappen als bananen , thee, koffie en chocolade. Sinds enige tijd is de Rainforest Alliance ook begonnen met het certificeren van duurzaam geproduceerde kruiden en specerijen. 

Eerste gecertificeerde kaneel in Nederland
Afgelopen zomer arriveerde dan ook in ons land de eerste containers met Rainforest Alliance gecertificeerde kaneel in de havens van Rotterdam. Een mijlpaal voor duurzame kruiden en specerijen. In totaal is al zo’n 7.000 ton kaneel geproduceerd op Rainforest Alliance gecertificeerde plantages in met name Indonesië. Naast kaneel hebben Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen in dat land en in India en Vietnam ook meer dan 1.500 ton peper geproduceerd. Uit Burkina Faso komt verder gecertificeerde hibiscus en uit Madagascar vanille. 

Agrarische diversiteit
De Rainforest Alliance zet zich ervoor in dat de boeren, waarmee ze samenwerkt in de tropen, niet van één gewas afhankelijk zijn. Dit zijn meestal kleine boeren met gemiddeld 3 hectare grond. Waar mogelijk is stimuleren we agrarische diversiteit. Kruiden en specerijen kunnen bijvoorbeeld een ideale aanvulling vormen voor een mix aan agrarische producten op een plantage of boerderij. Zo verbouwen koffieboeren in India peper en produceren theeplantages in Bangladesh ook laurier, gember, jasmijn en citroengras. 

Agrobosbouw
Een  belangrijke vorm van natuurlijkvriendelijke tropische landbouw is agrobosbouw. Daarin combineren boeren het planten van inheemse boomsoorten, zoals teak, mahonie, paranoten en verschillende soorten palmen en struiken, met het verbouwen van landbouwgewassen. Ideale partners voor bosbouw, zijn dan ook gember, koffie, cacao, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, peper, vanille en kaneel. Uniek bij de bosbouwbedrijven die voldoen aan Rainforest Alliance certificering, is dat ze alleen kiezen voor inheemse houtsoorten. Zogeheten invasieve soorten, die van buitenaf worden ingevoerd, verspreiden zich vaak heel snel en verdringen zo de inheemse houtsoorten, wat weer ten koste gaat van de lokale ecosystemen.

Duurzame specerijen
Begin 2012 werd de Rainforest Alliance uitgekozen door het SSI (Sustainable Spices Initiative) om de SAN-normen voor duurzame landbouw toe te passen op de productie van tropische specerijen en kruiden. De SSI is ontwikkeld door het Initiatief  Duurzame Handel (IDH) en opgericht door vier marktleiders op de Nederlandse specerijenmarkt. Het SSI wordt onder meer ondersteund door het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en ICCO en heeft onder meer als doel dat in 2015 minimaal 20 procent van alle in de EU geïmporteerde zwarte en witte peper duurzaam is geproduceerd.

Momenteel zijn deze Rainforest Alliance gecertificeerde ™ kruiden en specerijen beschikbaar:

Basilicum, Laurier, Chili, Munt, Hibiscus, Peper, Tulsi (Indische Basilicum), Pepermunt, Gember, Malabar noot (Vasaka), Jasmijn, Vanille, Kaneel, Kamille, Kardemom, Citroengras, Knoflook en Citroenverbena. 

Over de Rainforest Alliance: 
De Rainforest Alliance is een onafhankelijke ngo die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit en duurzaamheid en de levenskwaliteit van lokale gemeenschappen. Ze zet zich in voor milieuvriendelijke landgebruik, maatschappelijk verantwoord ondernemen en bewust consumentengedrag. De Rainforest Alliance is actief in meer dan 70 landen en is lid van het Sustainable Agriculture Network (SAN), een internationaal netwerk voor duurzame landbouw, dat als doel heeft de productie van grondstoffen in tropische landen te verbeteren. Boerderijen en plantages die Rainforest Alliance certificering willen gebruiken moeten voldoen aan hoge eisen van de SAN. Deze omvatten onder meer criteria voor herbebossing, bescherming van water en natuur, goed afvalbeheer, verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen, alsook de naleving van de arbeidsrechten, de gezondheidszorg en de opleiding van de werknemers op de plantages en boerderijen.

Meer informatie: www.rainforest-alliance.org en https://thefrogblog.nl.
Meer informatie over het SSI:
www.sustainablespicesinitiative.com.


Deel: ' Steeds meer kruiden en specerijen met Rainforest Alliance keurmerk '
Lees ook