EU keurt 'vleeslijm' af


STRAATSBURG, 20100519 -- Het Europees Parlement heeft zich woensdag in Straatsburg met een meerderheid van 370 tegen 262 stemmen gekeerd tegen het gebruik van vleeslijm. Deze stof, trombine, wordt door de vleesindustrie gebruikt om snijafval niet zoals gebruikelijk te verwerken in hamburgers of worst, maar om er reststukjes vlees mee aan elkaar te plakken. Dit, om het geheel als een nieuwe lap vlees aan te bieden.

Misleiding
Kartika Liotard van de SP: "Wie een biefstuk probeert te verkopen onder de dekmantel `gebonden vleesdelen' doet aan pure misleiding. Geen hond die dat etiket snapt. In een restaurant zit niet eens een etiket op vlees. En het lukt natuurlijk nooit om de horeca op dat punt te controleren. Voedselcontroleurs zet ik liever ergens anders op in."

Bacterin
Trombine lijmt niet alleen vlees, ook bacterin hechten zich er makkelijker aan. Liotard: "Dus ook qua voedselveiligheid heb ik dat spul liever niet. En het duurzaamheidsargument dat er vleesresten onverwerkt achter zouden blijven houdt evenmin stand: restjes verwerk je toch ook nu in een gehaktbal? In Straatsburg heeft het Europarlement gehakt gemaakt van dat argument dat onder meer het CDA opvoerde." Aldus Europarlementslid Liotard.

SP-vertegenwoordiging in het Europees Parlement


Deel: ' EU keurt 'vleeslijm' af '
Lees ook