Feedback

Nieuwsbank voor SEO

Reclamebureaus en seo-adviseurs beseffen misschien nog onvoldoende dat het Google algoritme inmiddels zo intelligent geworden is dat onafhankelijke journalistieke verhalen het winnen van slimme, maar eenzijdige marketing. Elk reclamebureau weet dat het bereiken van goede posities in zoekmachines zoals Google, een belangrijk, zo niet cruciaal, element is geworden in de marketingmix. Vooral voor ingewikkelde producten of diensten die consumenten of bedrijven niet direct aanspreken door hun design of uitstraling, is het belangrijk dat er op internet een onafhankelijk en dus journalistiek verhaal kan worden gevonden.

Marketeers

Marketeers weten ook dat journalisten en marketeers niet makkelijk vrienden worden en dat journalisten er al helemaal niet voor voelen zich door marketeers te laten betalen. Er is dus behoefte aan een intermediair, een tussenpersoon of instantie die ervoor zorgt dat het verhaal waar de marketeer voor betaalt niet alleen aan journalistieke eisen voldoet maar ook aan de belangrijkste wens van de marketeer: dat dat verhaal bovenin de Google resultaten verschijnt.

Dat lijkt moeilijker dan het is. Veel hangt af van de mindset van de marketeer. Hij of zij moet begrijpen dat consumenten ook geïnformeerd willen worden over negatieve kanten van een product of dienst en dat journalisten, als buitenstaanders, dat met hoor en wederhoor het best onder woorden kunnen brengen. Van de journalist vraagt het een sprong uit de ivoren toren en het besef dat een werkelijk onafhankelijk oordeel alleen tot stand komt wanneer je bereid bent je van alle mogelijke kanten te laten informeren en in staat bent je in alle mogelijke standpunten in te leven.

Nieuwsbank, dat in 1996 begon als een website voor persberichtendistributie, wil nu in een nieuwe opzet deze rol van intermediair tussen marketeers enerzijds en (freelance) journalisten anderzijds op zich nemen. We zoeken dus ook onder marketingbureaus, opdrachtgevers die samen met ons dit pionierspad willen bewandelen. Onze stip aan de horizon is een website van waarachtige verhalen als tegenwicht voor al het nepnieuws dat op internet te vinden is. Nieuwsbank als keurmerk van waarachtigheid. Welke marketeer of persvoorlichter zou daar niet op willen publiceren?

Wat kost het?

Het artikel De harde strijd om zacht water kan dienen als voorbeeld voor prijsbepaling:

Reiskosten € 120,00
16 uur interviews € 1.232,00
50 uur research € 3.850,00
24 uur redigeren € 1.848,00
overhead freelancer 10% € 705,00
provisie Nieuwsbank 30% € 2.326,50
btw 21% € 2.117,12
TOTAAL € 12.198,62

De redacteur ontvangt € 9.872,12 (totaal minus de provisie).

Uitgangspunt van deze berekening is een uurtarief van 77 euro voor de "zeer ervaren" journalist, zie NVJ.nl

Achtergrondinformatie

Domein: Nieuwsbank.nl

Anciënniteit en autoriteit voor Google vergelijkbaar met NU.nl. Berichten die hier geplaatst worden zullen direct in een Google News search vindbaar worden. Sinds 1996.

Techniek: Ruby on Rails.

Dit is een zogenaamd framework om code te schrijven. Zeer geavanceerd, razendsnel en een solide basis om op door te ontwikkelen. De site is volledig opnieuw geschreven in de afgelopen twee jaar. Alle oude berichten (2.4 miljoen) zijn geïmporteerd in de huidige site. De importfunctie heeft de berichten ook automatisch gecontroleerd op tal van technische en content belangrijke zaken zoals: heading structuur, opmaak en relevantie.

De nieuwe Nieuwsbank heeft tal van backend tools waarmee redacteuren en eindredacteuren content gemakkelijk kunnen: aanpassen, verwijderen, goed / afkeuren en onderhouden. In de nieuwe Nieuwsbank zit een zeer geavanceerd "tag" systeem dat relevante zoektermen automatisch herkent. Deze kunnen door redacteuren altijd handmatig gewijzigd worden.

Ook is er een plek waar redacteuren afbeeldingen kunnen koppelen aan "tags", zo kan het systeem automatisch (bij het niet toevoegen van een afbeelding) een afbeelding toekennen aan elk artikel. Als fotograaf van afbeeldingen kan je je aanmelden om je foto's te verkopen aan Nieuwsbank gebruikers. Dan kunnen Nieuwsbank gebruikers tegen betaling je afbeelding gebruiken voor hun nieuwsitem.

Nieuwsbank bezit een zeer geoptimaliseerde PostgreSQL database die met behulp van Ajax razendsnel artikelen laat zien.