Een warmtepompboiler is een goede keuze voor zowel het milieu als voor je portemonnee. In aanschaf is het iets duurder, maar dat verdien je eenvoudig terug. Zeker in combinatie met zonnepanelen is een warmtepompboiler een goede keuze. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een goede warmtepompboiler met een correcte dimensionering. Nodeloos veel water verwarmen, zal namelijk de terugverdientijd terugdringen. Hieronder leggen we uit hoe je op zoek gaat naar de beste warmtepompboiler. Ook hebben we het over andere zaken, bijvoorbeeld subsidies.
Dit zijn de beste warmtepompboilers van 2024
In de top 10 beste warmtepompboiler zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Inhoud: 200 liter
Inhoud: -
Inhoud: 220 liter
Inhoud: 250 liter
Inhoud: 250 liter
Inhoud: 270 liter
De 5 beste warmtepompboilers van 2024 uitgelicht
Er zijn zeker een aantal dingen waarop je dient te letten als je op zoek bent naar de beste warmtepompboiler. De prijs is er slechts een van. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we hieronder niet alleen aangegeven wat wij de beste warmtepompboiler van 2024 vinden, maar hebben we het ook over vier goede alternatieven. En net als bij ons voorgaand onderzoek naar de beste warmtepompboiler van 2019 geven we ook meteen aan waar je de warmtepompboiler kan aanschaffen. Hierdoor is het mogelijk om de voor jou beste warmtepompboiler zo voordelig mogelijk te kopen.
Panasonic Aquarea 150L
De is een uitstekende keuze voor wie duurzaam warm water wil zonder de hoofdprijs te betalen. Met een royale inhoud van 150 liter is het ideaal voor middelgrote huishoudens. Het geluidsniveau is verrassend laag op 51 dB, waardoor het comfortabel in huis blijft. Dankzij de efficiënte warmtepomptechnologie bespaar je flink op energiekosten, terwijl de installatie eenvoudig is. Met de royale subsidie van €725 en de snelle terugverdientijd is dit een slimme, milieuvriendelijke investering.
Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:
LG WH20S F5
De LG WH20S F5 is een indrukwekkende warmtepompboiler met een royale capaciteit van 200 liter. Dankzij de innovatieve DUAL Inverter compressor is hij tot 74% zuiniger dan traditionele elektrische boilers, terwijl hij water 20% sneller en 30% warmer levert. Met een geluidsemissie van slechts 46 dB blijft het huis rustig. Het strakke design, bekroond met meerdere prijzen, voegt een vleugje stijl toe aan elke ruimte. Met Wi-Fi-connectiviteit en de LG ThinQ-app kun je het systeem eenvoudig monitoren. Met 10 jaar fabrieksgarantie en TUV Rheinland-certificering belooft LG duurzaamheid en kwaliteit. Dit is een topkeuze voor wie efficiënt en milieubewust wil verwarmen.
Bekijk de LG WH20S F5 bij deze vertrouwde webshops:
Haier HP200M3
De Haier HP200M3 warmtepompboiler biedt een combinatie van eenvoudige installatie en moeiteloze bediening. Met een elektronisch display kunnen verschillende programma’s worden ingesteld, waaronder een eco-optie die elektriciteit alleen verbruikt tijdens daluren. Het boost-programma levert direct warm water wanneer nodig, terwijl de vacation-mode energie bespaart tijdens afwezigheid. De snelle installatie, plug-and-play mogelijkheid en zelfdiagnoseprogramma’s maken het gebruiksvriendelijk. Met zijn energie-efficiëntie, dankzij warmte uit de omgevingslucht, belooft de Haier HP200M3 niet alleen besparingen op te leveren, maar ook comfortabel warm water het hele jaar door.
Bekijk de Haier HP200M3 bij deze vertrouwde webshops:
Bosch Compress Hybrid 3000i
De Bosch Compress Hybrid 3000i is dé oplossing voor energiebewuste huishoudens. Met een A-energielabel en weersafhankelijke regeling past deze warmtepomp zich automatisch aan voor optimaal comfort zonder verspilling. De systeempomp met automatische toerenregeling zorgt voor efficiënte warmteafgifte, terwijl de maximale verwarmingsaanvoertemperatuur van 55°C snelheid en comfort garandeert. Het systeem biedt niet alleen verwarming, maar ook actieve koeling en zelfs zwembadverwarming, met volledige controle over temperaturen. Hoewel afstandsbediening ontbreekt, verzekert betrouwbare data-overdracht via busverbinding een naadloze werking van uw verwarmingssysteem.
Bekijk de Bosch Compress Hybrid 3000i bij deze vertrouwde webshops:
Stiebel Eltron WWK300 SOL 233583
De Stiebel Eltron WWK300 SOL 233583 warmtepompboiler combineert topprestaties met fluisterstille werking. Het geïsoleerde warmwatervat zorgt voor hoog comfort, terwijl het lcd-display eenvoudige bediening biedt met alle essentiële informatie direct beschikbaar. Met opties voor zonneondersteuning en externe warmteopwekkers zoals thermische zonne-installaties, biedt het een veelzijdige oplossing voor efficiënte warmwatervoorziening. Met een energieklasse A+ en hygiënische watertemperaturen tot 65°C in pure warmtepompmodus, staat deze boiler garant voor kostenefficiëntie en milieuvriendelijkheid. SmartGrid-technologie en onderhoudsvrije externe stroomanodes zorgen voor maximale veiligheid en besparingen op lange termijn.
Bekijk de Stiebel Eltron WWK300 SOL 233583 bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over warmtepompboilers
Er zijn heel wat mogelijkheden op het gebied van warmtepompboilers. Wat voor jou de beste warmtepompboiler is, is afhankelijk van verschillende zaken. Hieronder lichten we het onderscheid toe en helpen we je bij het bepalen van wat voor jou de beste warmtepompboiler is.
Grootte van de warmtepompboiler
In de eerste plaats dien je na te gaan wat de warmwaterbehoefte van de gezinsleden is. Op basis daarvan kies je een warmtepompboiler met het gewenste volume. Ook de piekvraag speelt een rol, want in de meeste huishoudens verbruikt men op een korte tijd veel water en gebeurt dit minder verspreid over de dag. Bovendien zijn boilers nooit voor 100% aftapbaar. Meestal is een boiler voor slechts 80% aftapbaar. Weet dat een te grote boiler kiezen niet goed is voor de terugverdientijd. Als je dit allemaal weet, kom je uit bij een boiler van 180 liter bij een gezin tot en met drie personen. Voor een gezin van vier tot vijf personen zal een boiler van 270 tot 300 liter meestal de juiste keuze zijn. Bij grotere gezinnen moet je uiteraard nog hoger mikken.
Soort warmtepompboiler
Er bestaan verschillende soorten warmtepompboilers. In de eerste plaats zijn er warmtepompboilers die voorzien zijn van een buitenunit. De buitenunit wordt dan bijvoorbeeld tegen de gevel gemonteerd of op een plat dak geplaatst. Deze modellen hebben het voordeel dat ze geen warmte aan de binnenomgeving onttrekken. Daarnaast zijn er warmtepompboilers die geen buitenunit behoeven. De warmtepompboiler maakt dan gebruik van de warmte in de ruimte zelf. Het grote voordeel hiervan is dat het relatief eenvoudig te installeren is. Het nadeel is dat het wat meer geluid produceert en dat het ook de ruimte zelf afkoelt. Daarom plaatsen veel mensen het in bijvoorbeeld een garage.
Geluidsniveau
Een warmtepompboiler die rechtstreeks in de binnenruimte lucht afneemt, maakt redelijk wat geluid. Daarom wordt het vaak in bijvoorbeeld een garage geplaatst. Op het label is het geluidsniveau steeds weergegeven. Tegenwoordig zijn er ook modellen die vrijwel geen geluid afgeven. Deze zijn over het algemeen net iets duurder.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste warmtepompboiler
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede warmtepompboilers met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande warmtepompboilers, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
Inhoud: 220 liter
Inhoud: 250 liter
Inhoud: 250 liter
Inhoud: 270 liter
De populairste merken warmtepompboilers
Op het gebied van warmtepompboilers zijn er een aantal merken die goed en populair zijn. Een voorbeeld hiervan is de Ariston-warmtepompboiler. Dit is een bedrijf dat in 1960 is opgericht. Het bedrijf is gespecialiseerd in verwarmingsoplossingen. Het biedt onder andere gasboilers, cv-boilers, airconditioning en waterverwarmers aan. Daarnaast doet ook de Vaillant-warmtepompboiler het goed. Vaillant is een Duitse bedrijfsgroep die is gespecialiseerd in onder meer verwarmingstoestellen.
Tevens populair zijn de Atlantic-warmtepompboiler en de Daikin-warmtepompboiler. Vooral Daikin kan op steeds meer enthousiasme rekenen. Daikin is tegenwoordig meer dan alleen een aircospecialist en biedt ook onder meer goede lucht-luchtwarmtepompen aan, waarbij de multi-splits bijvoorbeeld met een warmtepompboiler kunnen worden gecombineerd.
Ten slotte mag ook de LG-warmtepompboiler op veel enthousiasme rekenen. LG is een Zuid-Koreaans bedrijf dat thuis is in talloze sectoren. Het bedrijf is onder andere bekend omwille van de televisietoestellen en smartphones, maar het biedt ook verwarmingsoplossingen aan en het is zelfs thuis in de energievoorzieningssector.
Hoe is de lijst met beste warmtepompboilers 2024 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met de beste warmtepompboilers gingen we op dezelfde manier te werk als bij onze eerdere onderzoeken naar de beste warmtepompboiler van 2020 en naar de beste warmtepompboiler van 2021. Dat wil zeggen dat we eerst alle beschikbare modellen in kaart hebben gebracht en alle specificaties met elkaar hebben vergeleken. Op basis hiervan konden we alvast een voorlopige top 50 samenstellen. Door meer te lezen over de verschillende modellen, door ermee aan de slag te gaan en door reviews te lezen, konden we vervolgens bepalen wat nu de beste warmtepomp boiler van dit moment is. Deze lijst is onafhankelijk en objectief tot stand gekomen.
Werking van een warmtepompboiler
Een warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingswarmte. Het onttrekt warmte aan de buiten- of omgevingslucht. Dat doet het door een koelvloeistof te gebruiken die al op een lage temperatuur gasvormig wordt, waarna een compressor het gas samendrukt. Hierbij stijgt de temperatuur. Het systeem geeft vervolgens de warmte af aan het water in het voorraadvat. Voor de werking van het systeem en de compressor is wel elektriciteit nodig, maar het merendeel van de energie wordt gewoon uit de lucht gehaald. Om het water sneller op te warmen of tot hogere temperaturen te krijgen, is er vaak nog een elektrische naverwarming aanwezig.
In de praktijk heb je eigenlijk al een warmtepomp in huis: de koelkast en vriezer zijn ook voorbeelden van een warmtepomp. Daar wordt de warmtepomp in de omgekeerde richting gebruikt: om warmte aan de koelkast of de vrieskast te onttrekken en om deze warmte buiten de kast weer af te geven.
Veelgestelde vragen over warmtepompboilers
Veel mensen gebruiken onbewust al een warmtepomp, maar toch roept de warmtepompboiler nog veel vragen op. Dat is wel vaker het geval bij “nieuwe” apparaten, zeker als ze net iets meer kosten. Wij nemen graag de onduidelijkheid weg en beantwoorden hieronder een aantal veelgestelde vragen over warmtepompboilers.
Heb ik recht op een premie voor een warmtepompboiler?
Ja, een warmtepompboiler komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Elke eigenaar van een gebouw die voor 2014 was aangesloten op het distributienet kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepompboiler. Om de tien jaar kan je een premie krijgen voor een warmtepompboiler, een warmtepomp of een zonneboiler. De plaatsing moet bovendien gebeuren door een aannemer en de warmtepompboiler moet het productlabel A+ of beter hebben.
Wat is de terugverdientijd van een warmtepompboiler?
Dit is afhankelijk van verschillende zaken, zoals hoe groot de investering is en hoe groot de besparing is. Ook premies spelen een rol, net als het al dan niet aanwezig zijn van zonnepanelen en de elektrische aansluiting. Het bedrag van de premie is afhankelijk van wie het aanvraagt en de aard van het gebouw. Hierdoor is het moeilijk om concreet aan te geven wat de terugverdientijd zal zijn. Per geval zal een simulatie moeten worden uitgevoerd.
Wij voerden een simulatie uit voor een tweepersoonsgezin met een elektrische boiler en een dag- en nachtteller die kozen voor een warmtepompboiler van 3050 euro (excl. btw en incl. installatie). De terugverdientijd bedroeg iets minder dan vier jaar. Bij een boiler gevoed door aardgas ging het om een terugverdientijd van iets minder dan zeven jaar.
Aanvullende producten voor warmtepompboilers
De warmtepompboiler is een systeem dat warmte haalt uit de lucht. Het kan dat in de ruimte doen waarin het is geplaatst of het kan werken met een buitenunit. Het voordeel van een buitenunit is dat de warmtepompboiler binnenshuis minder lawaai maakt. Het voordeel van een systeem zonder een buitenunit is dat het een hoger rendement heeft, omdat de lucht in huis vaak al een warmere temperatuur heeft. Het nadeel is dat het systeem warmte aan de binnenlucht onttrekt, waardoor je meer moet stoken. Bij een multi-splitbuitenunit kan je daarentegen het systeem ook gebruiken om je huis te verwarmen of als airconditioning.
Bij een model zonder buitenunit is het aan te raden om de afgevoerde ventilatielucht als bron voor de warmtepompboiler in te zetten. Verder is de combinatie van een warmtepompboiler met zonnepanelen een goed idee, zodat je ook de elektriciteit voor de warmtepompboiler zelf opwekt. Ten slotte kan het ook interessant zijn om de warmtepompboiler en de zonnepanelen te combineren met een thuisaccu. Hierdoor kan je de opgewekte energie maximaal inzetten. Zeker als je geen terugdraaiende teller meer hebt, is deze combinatie aan te raden.