Waar zouden we zijn zonder het internet? Waar dat begin jaren ’90 nog nauwelijks een rol speelde, heeft het inmiddels onze hele wereld overgenomen. Er zijn zoveel zaken waarvoor we het nodig hebben, dat we totaal onthand zouden zijn als het opeens weg zou vallen. Thuis is natuurlijk een belangrijke plek om voor een goede, betrouwbare internetverbinding te zorgen, zodat je probleemloos kunt streamen, gamen, thuiswerken en profiteren van je smart home apparaten. Een passend abonnement daarvoor zoek je uit op een website als Breedbandwinkel. Maar is het eigenlijk wel zo duidelijk wat ‘breedband’ precies in? We proberen het uit te leggen, mede door terug in de tijd te gaan.
Internet vóór de introductie van breedband
De meerwaarde van breedbandinternet kan niet uitgelegd zonder er iets ter vergelijking tegenover te zetten. Daarom duiken we in de geschiedenis tot een tijd vóór de introductie van breedband, en dan komen we uit in de jaren ’90. Omdat dat ook nog eens in de vorige eeuw is, klinkt het langer geleden dan het daadwerkelijk is. In die tijd waren consumenten die met het internet wilden verbinden nog aangewezen op een inbelverbinding, oftewel een dial-up verbinding. Je modem startte letterlijk een telefoongesprek met de internetprovider via de vaste telefoonlijn op, die daardoor dus bezet werd. Dat leverde op wat nu met recht omschreven kan worden als een trage en instabiele verbinding, maar het was beter dan géén internet.
Een revolutie op internetgebied
Pas tegen het einde van de jaren ’90 kwam er serieuze verbetering op het gebied van internetverbindingen. Niet meer hoefde je afhankelijk te zijn van een telefoonverbinding. In plaats daarvan werd de breedbandtechnologie geïntroduceerd, een revolutie op internetgebied. Twee methodes werden hiervoor benut: de telefoonkabel werd op een andere frequentie gebruikt om DSL-internetverbindingen te faciliteren, en de televisiekabel om kabelinternet mogelijk te maken. Langzaam internet was voor zij die de overstap maakten in ieder geval naar de standaard van toen verleden tijd.
Wat houdt breedband dan precies in?

Daarmee is nog niet de vraag beantwoord wat breedband dan precies inhoudt. Technisch gezien is het echter niet één specifiek ding, wat zich dus al vertaalt in het feit dat het van toepassing is op zowel kabelinternet als DSL-internet, en later ook op 4G- en 5G-netwerken en glasvezelinternet. Wat een breedbandverbinding in feite is, is een verbinding die een hogere snelheid en capaciteit te bieden heeft dan wat daarvoor bestond. Het biedt de mogelijkheid om meerdere toepassingen tegelijkertijd te ondersteunen zonder daarbij in hoge mate onbetrouwbaar te worden. Je zou daarom kunnen zeggen dat de term breedband op zich slaat op de ruimere capaciteit van de verbinding. Breedbandverbindingen hebben zich in de loop der tijd natuurlijk verder doorontwikkeld, maar die ontwikkeling borduurt dus voort op die revolutionaire ontwikkeling van rond de eeuwwisseling.
Als je de jaren ’90, toen het internet de huiskamers in kwam, niet bewust meegemaakt hebt, is het moeilijk voor te stellen dat er iets anders bestaat dan breedbandinternet. Dat maakt het dan ook niet echt bijzonder. Maar vraag het aan iemand die wél nog met zijn of haar modem heeft moeten inbellen om een langzame internetverbinding tot stand te brengen, en je begrijpt beter wat voor een waardevol fenomeen breedbandinternet is. Zonder die revolutie, was veel van wat we nu normaal vinden mogelijk niet eens mogelijk geweest.