Wat houdt de crypto’s in beweging?

In de afgelopen maanden hebben de krantenkoppen over bitcoin trading veel volatiliteit veroorzaakt, waaronder een grootschalige cryptocrash tussen november 2021 en juni 2022 die de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt liet dalen van $2,9 biljoen tot onder de $1 biljoen en daarmee 70% van de waarde van de grootste crypto’s afklopte. Al vòòr deze gebeurtenis stonden de prijzen van cryptocurrency’s bekend om hun volatiliteit, met veel dramatische wendingen in zeer korte perioden, zowel omhoog als omlaag. Velen van ons vroegen zich af of de cryptomarkt überhaupt wel voorspelbaar is. Is het mogelijk dat crypto’s stabielere activa kunnen worden? Hoe kunnen we de scherpe veranderingen in crypto-prijzen verklaren die ons elke maand weer verrassen?

Laten we de dynamiek van online crypto handel eens nader bekijken om de factoren die de prijzen van top crypto’s zoals bitcoin, ethereum, ripple, en anderen kunnen beïnvloeden beter te begrijpen. Een must-read als u van plan bent om deel te nemen aan de online handel in crypto’s via CFD’s, waarmee u kunt profiteren van dergelijke karakteristieke volatiliteit.

Regulering rockt cryptomarkten

In september vorig jaar stelde China een verbod in op cryptocurrency-transacties en -mining, wat leidde tot een daling van de bitcoin-prijs van $51.000 aan het begin van de maand tot ongeveer $41.000 aan het eind. India van zijn kant heeft ook overwogen cryptocurrency’s volledig te verbieden. Omdat cryptocurrency een relatief nieuwe activaklasse is en de effecten ervan op de economie nog moeten worden vastgesteld, twijfelen sommige nationale regeringen of het überhaupt legaal zou moeten zijn. Hoewel de Verenigde Staten niet hebben aangegeven cryptocurrency te willen verbieden, wordt hun houding nog steeds geformuleerd. Zo is voorzitter van de Securities and Exchange Commission Gary Gensler van mening dat crypto’s moeten worden gedefinieerd als een grondstof, maar deze mening wordt niet door iedereen gedeeld. Of het wel of niet zo wordt gezien, kan van invloed zijn op hoe het moet worden gereguleerd. In maart 2022 ondertekende president Biden een speciale order gericht op “het aanpakken van de risico’s en het benutten van de potentiële voordelen van digitale activa en hun onderliggende technologie”. De genoemde risico’s omvatten ernstige zaken zoals het witwassen van geld en het financieren van terrorisme, die veel landen op scherp hebben gezet wat betreft hun eigen kijk op crypto-regulering.

Het is mogelijk dat, als er duidelijke regelgeving voor de industrie zou worden vastgelegd, meer instellingen zouden vinden dat er voldoende transparantie is om hun aandacht te rechtvaardigen, en grote hoeveelheden fondsen zouden dan in cryptocurrency kunnen gaan, wat een stabiliserend effect op de prijzen kan hebben. Maar aangezien cryptocurrencies en de handel in bitcoins nog relatief nieuw zijn, staan we nog in de kinderschoenen.

Vraag & aanbod

Net als bij andere financiële activa zou men normaal gesproken verwachten dat hoe schaarser een cryptocurrency is, hoe hoger de prijs zal zijn. Bitcoin-mining is het proces dat nieuwe munten produceert, maar de snelheid waarmee dit gebeurt, is variabel. Als de bitcoin-prijzen laag zijn, is er minder motivatie voor de kleinere bitcoin-mijnwerkers om door te gaan met mijnen. Ze zouden niet voldoende beloond worden voor hun inspanningen omdat ze moeten betalen voor dure mijnbouwmachines en voor de grote hoeveelheden elektriciteit die nodig zijn om het mijnen gaande te houden. Er is ook een maximum van 21 miljoen bitcoins voorbestemd, vandaar dat het delven gematigd moet blijven.

Van horen zeggen kom je een heel eind

Wat betreft de handel in bitcoin op de aandelenmarkt: als meer mensen Bitcoin willen kopen dan verkopen, zou de prijs moeten stijgen, en andersom. Daarom zal elke factor die het sentiment van mensen over digitale valuta beïnvloedt, ook de prijs ervan beïnvloeden. Crypto-sentiment en de vraag ernaar kunnen daarom worden beïnvloed door impulsieve dingen zoals een tweet, wat we hebben geleerd van het tweetgedrag van publieke figuren als Tesla CEO Elon Musk, evenals de voortdurende stortvloed van marktanalyses door zogenaamde online handelsexperts. Kortom, alles wat met crypto te maken heeft en opduikt op traditionele of sociale media die ofwel het vertrouwen van de mensen in de cryptomarkt versterkt, ofwel er afbreuk aan doet, heeft het potentieel om uiteindelijk de cryptoprijzen te beïnvloeden.

Nuttig

Het gebruik dat van een financieel activum wordt gemaakt, kan van invloed zijn op het vertrouwen van het publiek in dat activum en derhalve op de online handelsprijs ervan. Veel van de prijsstijgingen van de crypto ether hebben te maken met het praktische gebruik van de ethereum blockchain, waaronder de mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen gedecentraliseerde applicaties te bouwen en “smart contracts” te maken. Als het voor handelaren duidelijk wordt dat een bepaalde crypto ofwel een duurzame behoefte in de economie zal vervullen ofwel steeds minder nuttig zal worden, zal de prijs van die crypto dienovereenkomstig worden beïnvloed.

Samengevat

Als u op zoek bent naar informatie over online trading, bitcoin trading of CFD trading, of misschien over de manieren waarop deze concepten elkaar overlappen, is het raadzaam dat u meer tijd besteedt aan het lezen over elk van deze onderwerpen. We hebben slechts een breed overzicht gegeven van de belangrijkste drijfveren achter cryptoprijzen, maar de lijst is niet volledig. Er zijn vele andere factoren, zoals geopolitieke gebeurtenissen zoals de Oekraïne-crisis, die ook een impact kunnen hebben op de prijzen. Een ander opmerkelijk voorbeeld zijn de rentetarieven van de Amerikaanse Fed, die de risicobereidheid vrij direct kunnen beïnvloeden. Moraal van het verhaal is om u goed in te lezen, voordat u online gaat handelen in CFD’s,  zodat u alle feiten weet en u goed geïnformeerde handelsbeslissingen kunt nemen.

Nieuwsbank.nl
Logo
Shopping cart