Wat zijn de verschillen tussen 5G en 4G? 

Naarmate het digitale landschap evolueert, is de sprong van 4G naar 5G meer dan alleen een numerieke upgrade. Het vertegenwoordigt een monumentale verschuiving in mobiele connectiviteit, die een toekomst belooft waarin snelheid, latentie en verbindingsdichtheid onze dagelijkse interacties met technologie opnieuw definiëren. Voor degenen die de essentie van deze technologische revolutie willen begrijpen, is het verschil tussen 4G en 5G niet alleen academisch; het is praktisch en heeft invloed op alles van streamingdiensten tot virtual reality. Ook moet je er over nadenken als je een Sim Only abonnement afsluit. Lees daarom dit artikel! 

Wat zijn 5G en 4G? 

4G, de vierde generatie mobiele netwerktechnologie, is de voorloper van 5G. In de jaren 2010 was 4G de meest recente en innovatieve generatie mobiele technologie, die binnen een decennium alomtegenwoordig was. 5G is de vijfde generatie (en de nieuwste generatie) van mobiele netwerktechnologie. 5G-netwerken bieden over het algemeen hogere gegevenssnelheden, lagere latentie en veel meer verbindingen dan eerdere generaties mobiele netwerktechnologieën. Het is daarom een goed idee om Sim Only met 5G af te sluiten, mits je telefoon geschikt is om te gebruiken op een 5G-netwerk. Dat is doorgaans bij alle nieuwere smartphones het geval.

5G vs 4G: de verschillen

Frequentie

Laten we beginnen met te bespreken hoe 5G en 4G verschillen qua frequentie. Eén belangrijk verschil is dat 5G-netwerken unieke radiofrequenties gebruiken om te bereiken wat 4G-netwerken niet kunnen. Terwijl sommige 5G-netwerken hogere frequenties gebruiken, zoals die van 30 GHz of meer, gebruikt 4G frequenties onder de 6 GHz. Deze hoge frequenties zijn om verschillende redenen nuttig, waarvan de meest opvallende is dat ze een grote capaciteit voor snelle data ondersteunen. 

Ze zijn niet alleen minder overbelast met bestaande mobiele data en kunnen dus in de toekomst worden gebruikt voor verhoogde bandbreedte-eisen, maar ze zijn ook zeer directioneel en kunnen direct naast andere draadloze signalen worden gebruikt zonder interferentie te veroorzaken. Dit is wezenlijk anders dan bij 4G-masten, die mogelijk energie en stroom verspillen door radiogolven uit te zenden naar plekken waar mensen niet eens proberen toegang te krijgen tot internet.

Snelheid

Theoretisch gezien is 5G veel sneller dan 4G. Onder ideale omstandigheden kunnen 5G-downloadsnelheden de 10 gigabit per seconde overschrijden. Dat is tot 100 keer sneller dan 4G, en het is ongetwijfeld het prestatieniveau dat vereist is voor een steeds meer verbonden samenleving. Zelfs nu, met 5G-technologie nog in de beginfase van ontwikkeling, zijn de snelheden razendsnel. Deze snelheid en capaciteit zijn belangrijk omdat ze nieuwe applicaties en services mogelijk maken die voorheen niet mogelijk waren.

Latentie

Latentie verwijst naar hoe lang het duurt voordat je signaal van je apparaat (bijv. computer of smartphone) de bestemming bereikt (bijv. websiteserver). Met lage latency rates van ongeveer 20 milliseconden (ms) of minder tussen het verzenden van een elektronisch bericht en het ontvangen van de bevestiging dat het succesvol is afgeleverd zonder fouten onderweg; hoge latency rates verhogen risicofactoren zoals verbindingsuitval tijdens online gamen of chatten met vrienden via videogesprek-apps zoals FaceTime of Skype, waarbij nauwkeurigheid het belangrijkst is. De latentie voor 4G is gemiddeld 200 milliseconden, wat dicht bij de 250 milliseconden ligt die mensen nodig hebben om te reageren op visuele stimuli. De latentie van 5G is echter aanzienlijk lager: slechts 1 milliseconde.

Nieuwsbank.nl
Logo
Shopping cart