Verboden reportage over tijgermug nu toch te zien


Bandenbedrijf eiste anonimiteit uit angst voor reputatieschade

AMSTERDAM, 20120923 -- Het platform Stop Invasieve Exoten heeft een videoreportage laten maken over de al jaren voortdurende invoer van tijgermuggen in Nederland via de import van Lucky bambooplantjes en gebruikte banden. Een van de bandenbedrijven verbood om de opnamen uit te zenden, uit angst voor reputatieschade. Ondanks dat verbod is de reportage nu in zijn geheel via YouTube te zien.

De tijgermug (Aedes albopictus) kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overdragen, zoals knokkelkoorts ofwel dengue, gele koorts, encefalitis (hersenontsteking) en Chikungunya. Deze ziekten kunnen voor zowel mensen als dieren (waaronder paarden en honden) een dodelijke afloop hebben.

Al sinds 2005 is bekend dat de muggen in Nederland komen met de import van Lucky bambooplantjes uit China. En sinds 2009 weet men dat niet alleen de tijgermug, maar ook de gele koortsmug (Aedes aegypti) en de Amerikaanse rotspoelmug (Aedes atropalpus) meeliften met gebruikte banden die in Nederland worden ingevoerd. De gele koortsmug verspreidt tevens dengue en wordt daarom ook wel denguemug genoemd, en de Amerikaanse rotspoelmug kan verschillende vormen van encefalitis overdragen.

Toch mogen de importeurs hun besmette waar gewoon blijven importeren en treedt de overheid daar niet tegen op. Reden voor het platform Stop Invasieve Exoten om een videoreportage te laten maken met als titel “De tijgermug op de loer in Nederland”.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Het is nu nog niet te laat, maar er moet wel snel een eind komen aan de import van deze gevaarlijke exotische muggen. Want zodra ze de kans krijgen zich te vestigen kunnen ze overlast, ziekte en dood gaan verspreiden. In Italië heeft men dit inmiddels aan den lijve ondervonden.”

In de reportage vertelt medisch entomoloog Bart Knols over deze mug, waarom het zo’n irritant en riskant insect is, waarom de import van de muggen gestopt moet worden en hoe dat zou kunnen.

Verder komen de importbedrijven van gebruikte banden in beeld, waar al sinds 2009 (vrijwel) elk jaar tijgermuggen, gele koortsmuggen of Amerikaanse rotspoelmuggen zijn gevonden.

Bandenbedrijf wilde niet herkenbaar in beeld

Een van de bandenbedrijven die in de reportage in beeld komen, is Vrakking BV te Heijningen (gemeente Moerdijk).  Het bedrijf stelde kort na de opnamen dat het noemen en tonen van de bedrijfsnaam zou leiden tot reputatieschade en eiste daarom anonimiteit.

Reinhold: “Een vreemde gang van zaken, want het bedrijf had er vooraf mee ingestemd dat vanaf de openbare weg gefilmd zou worden. Bovendien is al geruime tijd op basis van overheidsinformatie algemeen bekend dat op dit bedrijf regelmatig gevaarlijke exotische muggen worden aangetroffen als gevolg van de import van besmette banden. Wat in de videoreportage is vastgelegd is dus een algemeen bekend feit. Niet is in te zien hoe het op video vastleggen en uitzenden van een algemeen bekend feit reputatieschade zou kunnen opleveren. Daarom hebben we dit bedrijf, net als de andere bandenbedrijven, met naam en adres vermeld, evenals de muggen die er zijn aangetroffen.”

Kijkers kunnen zelf in actie komen tegen de import van tijgermuggen door de petitie te tekenen op https://petities.nl/petitie/stop-de-tijgermug-nu

Zie de videoreportage:Deel: ' Verboden reportage over tijgermug nu toch te zien '
Lees ook