Dostojevski’s Misdaad en Straf - Theatrale rechtszitting


met Noraly Beyer en Radboud-prominenten

NIJMEGEN, 20130228 -- Bekende wetenschappers en studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen gaan in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel de beroemde rechtszaak in Dostojevski’s Misdaad en Straf naspelen. Donderdag 21 maart 2013, 20.00 - 22.00 uur, Collegezalencomplex Radboud Universiteit Nijmegen.

In Misdaad en Straf wordt hoofdverdachte Raskalnikov verdacht van een dubbele moord. ‘Ik doodde geen mens maar een principe,’ aldus de verdachte, die een daad wilde stellen tegen het onrecht. De vraag is of deze misdaad een uiting van het kwaad is of een daad van idealisme. Wat zegt een vonnis over onze samenleving?. Wat is het doel en effect van de straf: isoleren, resocialiseren, een afschrikwekkend voorbeeld stellen? Krijgt de misdadiger als hij vrij komt werkelijk een tweede kans?. Wie zijn de Raskolnikov’s van onze tijd en zouden we hen eigenlijk moeten koesteren?

In deze theatrale rechtszitting onder leiding van voormalig NOS-nieuwslezeres Noraly Beyer schuiven diverse Radboud-prominenten aan om deze vragen te duiden: filosoof Cees Leijenhorst als rechter; jurist Piet Hein van Kempen als aanklager; theoloog Wil van den Bercken als advocaat; rechtsfilosoof Derk Venema als advocaat. De juryleden zijn filosoof Marcel Becker, promovendus Paulien Snellen, en studenten Jonne Hoek en Lieke van der Veen.

Deelname: € 9,50 | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,- | studenten gratis Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/misdaadenstraf

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Noord Nederlands Toneel.


Deel: ' Dostojevski’s Misdaad en Straf - Theatrale rechtszitting '
Lees ook