Euthanasie en autonomie. Een actueel dilemma


Actualiteitencollege door theoloog en geestelijk verzorger Annemarieke van der Woude

NIJMEGEN, 20140217 -- Als een demente mevrouw die haar hele leven vegetariër was, in het verpleeghuis met smaak een gehaktbal zit op te peuzelen – moet je haar die dan afnemen? Wat is de betekenis van wat je ooit gezegd hebt, tot het gedrag dat je nu laat zien? Deze vraag laat zich gemakkelijk doortrekken naar vragen rondom euthanasie. Is een dement persoon, of een psychiatrisch patiënt, nog autonoom? En is rationele autonomie de bepalende factor voor ons mens-zijn? Zijn wij niet vooral mens in relatie tot onze omgeving? Annemarieke van der Woude, theoloog en geestelijk verzorger geeft hierover een actualiteitencollege.

Leon Wecke, polemoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen spreekt een column uit. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Dinsdag 18 februari 2014, 12.45 - 13.30 uur, Hal Erasmusgebouw Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1.

“Iedereen moet het voor zichzelf weten”. Die opvatting over euthanasie krijgt volgens theoloog Annemarieke van der Woude steeds meer kritiek. Soms kan het levenseinde te verkiezen zijn boven een verlenging van het lijden, stelt zij. Maar het vertrekpunt blijft het goede leven, niet de goede dood.

Na haar inleiding wordt Annemarieke van der Woude geïnterviewd en is er tijd voor vragen uit het publiek .

Annemarieke van der Woude publiceert regelmatig over euthanasie: o.a. in Trouw, op Theoblogie , en in haar boek Het doodshemd heeft geen zakken, Nadenken over het levenseinde.

www.ru.nl/sp/euthanasie

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma  en VOX van de Radboud Universiteit Nijmegen.


Deel: ' Euthanasie en autonomie. Een actueel dilemma '
Lees ook