Humanisten lanceren eigen online canon met belangrijkste denkers


AMSTERDAM, 20090622 -- Op 21 juni, wereldhumanismedag, is op www.humanistischecanon.nl de Humanistische Canon gelanceerd. In 35 vensters beschrijft de Canon de geschiedenis n de actualiteit van het humanisme. De belangrijkste stromingen, denkers, filosofen en kunstenaars en hun werken komen aan bod. Een dynamische website die naast het bieden van informatie wil inspireren. De Humanistische Canon is een initiatief van het Humanistisch Verbond en het Humanistisch Archief.

In het kielzog van de Canon van Nederland (2006) zijn er inmiddels tientallen canons ontstaan. Deze canons gaan over de meest uiteenlopende zaken als geografische plaatsen, literatuur, filosofie en sport. Vanaf nu is daar een humanistische canon bijgekomen. Uit recent onderzoek blijkt een grote behoefte aan inhoudelijke informatie over het humanisme. Nu is deze informatie toegankelijk en samenhangend te vinden op n website.

De Canon:
- geeft een helder overzicht van de geschiedenis en de actualiteit van het humanisme;
- toont de ontwikkelingen die het humanisme hebben bepaald;
- laat zien hoe de mens door de eeuwen heen naar zichzelf kijkt en welke vermogens hij zichzelf toedicht;
- helpt mensen die op zoek zijn naar inspiratie met het grote verhaal van ontstaan en ontwikkeling van het humanisme.

De Humanistische Canon is samengesteld door een redactie bestaande uit medewerkers van het Humanistisch Verbond, het Humanistisch Archief en de Vrije gedachte. De vensters zijn geschreven door auteurs van onder meer de Universiteit voor Humanistiek, Socrateshoogleraren en medewerkers van overige Universiteiten. Regelmatig zullen nieuwe werken worden toegevoegd.

De lijn van het humanisme in Europa en dus van de Canon loopt vanaf de bronnen uit de Oudheid tot de Renaissance, van de Wetenschappelijke Revolutie en de Verlichting tot aan het Weimar humanisme en van het existentialisme tot een hedendaagse georganiseerde levensbeschouwing. De vensters dragen titels als paideia (vorming en ontwikkeling), bijbels humanisme, Verlichting, Auschwitz, levenskunst en humanisme nu. Per venster worden ongeveer drie werken besproken, zoals van Erasmus, Freud en Dohmen. Deels zijn de bijbehorende werken besproken, deels worden zij de komende tijd nog ingevuld.


Deel: ' Humanisten lanceren eigen online canon met belangrijkste denkers '
Lees ook