Alles draait om wol tijdens Schapenscheerdersfestival en Wolfeest


Barstensvol programma voor jong en oud

BALLOO, Drenthe, 20110607 -- Bij de Schaapskooi in Balloo (bij Assen/Rolde) staat een nieuw evenement op stapel: het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Alles draait om de wol van het Drentse Heideschaap! Meer dan 400 schapen telt de kudde, die door de Herders van Balloo gehoed worden op het uitgestrekte Balloërveld. De wol van de markante schapen is populair bij wol- en viltliefhebbers. En terwijl de schapen worden geschoren is er héél veel te doen, te koop en te zien in Balloo.

Op zondag geeft Beatrice Waanders van The Soft World een viltworkshop. Beatrice heeft een fascinatie voor mooie stoffen en haar exclusieve collectie woontextiel gemaakt van wol van oude schapenrassen vindt zijn weg over alle continenten. Onder leiding van Beatrice kies je uit de zojuist geschoren verse schapenwol je eigen vacht uit en vilt daarvan een kussenhoes of woonplaid. Ook zijn er haakworkshops (Granny Square is helemaal hip!), bloem vilten, Drentse kei vilten, pomponnetjes maken.

Voor kinderen is er genoeg te doen

Kijken naar het schapen scheren is sowieso al leuk, maar kinderen kunnen ook leren breien. Beide dagen is er vanaf 12.30 uur een inloopworkshop. Ze krijgen de breipennen en wol mee naar huis, zodat ze thuis verder kunnen breien. Ook kunnen ze hun eigen Gras Ei Pannenkoek bakken. Op zondag om 14 uur is er een theatervoorstelling: ‘ Miezemuis – een reuzenverhaal’. De vertelvoorstelling met poppen is gebaseerd op het oeroude Drentse verhaal van Ellert en Brammert en wordt gespeeld vanuit een markant en opzienbarend voertuig.

Vilten met behulp van een paard

Een bezienswaardigheid is het vilten van een tapijt met behulp van een trekpaard. Op zaterdag worden uitgeplozen wolvlokken op een zeil gelegd, aangedrukt en doordrenkt met kokend water. Vervolgens wordt op zondag het geheel strak om een paal gerold en urenlang voortgetrokken door een trekpaard. Het resultaat is een natuurlijk en slijtvast tapijt.

Exclusieve mode van de wol uit Balloo

Charity van der Meer volgde haar modeopleiding in Engeland. Toen zij enkele jaren geleden in Drenthe kwam wonen werd ze gegrepen door de Drentse Heideschapen. Die wol, daar wilde ze iets mee doen. Inmiddels verwerkt ze de Balloër wol in haar exclusieve knitwear collectie. Een modeshow met de artistieke jurken en hoeden is op zondag 19 juni te bewonderen.

Etsen en keramiek

Kunstenaar Han van Hagen, o.a. bekend van zijn etsen gemaakt van dieren uit Drenthe, presenteert tijdens het festival een nieuwe ets, weliswaar van een Schoonebeeker schaap.  Van Hagen heeft ook etsen van Drentse Heideschapen van de kudde van Balloo, ze zijn te zien en te koop op het Wolfeest en er is een demonstratie etsen maken. Samen met keramiste Lia van Rhijn, heeft hij de “Drentse Heideschaal” ontwikkeld: een keramiek schaal waarin via een bepaald procedé een ets van een Drentse Heideschaap is afgedrukt.

Er is dus veel te beleven. 50 stands volop wol, vilt, vacht, boeken over vilten, kunstobjecten en sieraden op basis van  wol, maar ook andere zaken zoals streekproducten, brocante, ijs gemaakt van buffelmelk, hot-tubs en hartige taartjes.

Het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 juni van 11-17 uur bij de schaapskooi van de Herders van Balloo, Crabbeweb 2, 9458 TE in Balloo. De entree bedraagt € 4,50 en voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Zie ook https://www.b-event.nl


Deel: ' Alles draait om wol tijdens Schapenscheerdersfestival en Wolfeest '
Lees ook