28-04-2011 Buma Stemra laat weten dat het betalen door radioportals aan de auteurs van de muziek die ze laten horen niets met embedden te maken heeft. Er is hier sprake van zogenaamd zakelijk gebruik. Muziek wordt gebruikt om omzet mee te genereren. De componisten/tekstschrijvers van de gebruikte muziek hebben recht op een stukje van deze omzet. Maar ook als er geen omzet of winst wordt gemaakt of verlies wordt geleden hebben zij recht op een vergoeding. Componisten en auteurs hoeven niet toe te staan dat hun muziek gratis wordt gebruikt.


Buma/Stemra probeert de embed-tax opnieuw in te voeren


Radioportals verenigen zich op actiewebsite

NOORDWIJKERHOUT, 20110428 -- Anderhalf jaar na de commotie rondom de "YouTube-tax" probeert Buma/Stemra opnieuw een tarief op embedden in te voeren. Dit meldt de actiewebsite link-vrij.nl: "Buma/Stemra probeert het deze keer bij de radioportals en kondigt aan dat er facturen komen". Deze portals 'embedden' streams van radiostations, meestal in samenwerking met de stations zelf, en zorgen zo voor vindbaarheid en promotie van deze stations. De wijze van embedden is dezelfde als die van YouTube-filmpjes.

De radioportals lanceerden afgelopen week de actiewebsite Link-vrij.nl, waarin al hun bezwaren opgesomd worden en een petitie getekend kan worden. Een tarief op embedden is een stap te ver, vinden de makers van de website. Met een tarief op embedden incasseert Buma/Stemra ook voor niet plaatsgevonden gebruik.
 
Daarnaast is, volgens de website, embedden geen openbaarmaking of verveelvoudiging zoals bedoeld in de Auteurswet en wordt met een tarief op embedden de vrijheid van informatiegaring van internetgebruikers aangetast. Want kleine stations met relatief weinig luisteraars zullen, om kosten te besparen, uit radio-overzichten geschrapt worden. Een slechte zaak vindt Link-vrij.nl.
 
Een tarief op embedden lijkt daarnaast in strijd met "speerpunt 3" van Speerpuntenbrief Auteursrecht 2011 van Staatssecretaris Teeven. Daarin staat dat het bevorderen van legale vormen van muziekgebruik de illegale vormen kan tegengaan.
 
De YouTube-tax, een tarief op het embedden van een YouTube-filmpje, is destijds teruggedraaid omdat Buma/Stemra afspraken met de bron, YouTube.com, kon maken. Een dergelijke oplossing bepleit Link-vrij.nl voor alle vormen van embedden. Het totale gebruik van een stream kan namelijk exact aan de bron gemeten worden. Dat voorkomt een heksenjacht op alle mogelijke uitingen van een stream, administratief gezien een heilloze en kostbare aangelegenheid. Dat geld kan beter direct aan de artiesten worden uitgekeerd, vindt Link-vrij.nl.
 
Link-vrij.nl stuurde gisteren een manifest met haar bezwaren en aanbevelingen naar de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie ter aanvulling van een eerder verstuurde white paper en hoopt dat de politiek Buma/Stemra op dit punt zo snel mogelijk terugfluit.


Via de website http://www.link-vrij.nl kan iedereen de petitie tegen de embed-tax tekenen.


Deel: ' Buma/Stemra probeert de embed-tax opnieuw in te voeren '
Lees ook