Rik Mom (Oegstgeest) wint AkzoNobel Afstudeerprijs (5000 euro)


LEIDEN/HAARLEM/OEGSTGEEST, 20131126 -- Rik Mom uit Oegstgeest (Universiteit Leiden) ontvangt op 29 november de AkzoNobel Jong Talent Afstudeerprijs (5000 euro) voor Chemie en Procestechnologie bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Hij ontvangt deze prijs voor het bepalen van de structuur van een modelkatalysator voor nikkel. Zijn model is bijzonder nuttig voor de chemische industrie. Deze Jong Talent Afstudeerprijs is nieuw en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Nikkel is een bekende katalysator, een stof om chemische reacties te versnellen. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in een proces om benzine te maken van aardgas. Maar ‘het ene nikkel is het andere niet’, volgens Rik Mom. Zo is nikkel dat op atomaire schaal ruw is reactiever dan een vlak stuk nikkel. Op dit moment is de vraag wat voor soort ruwheid het meest effectief is. Een model katalysator is hierbij nuttig. Zo’n model bevat meestal één of een paar van de structuren die voorkomen in een ‘echte’ katalysator, waardoor het mogelijk is te onderzoeken welke structuur het beste werkt.

Het model dat Rik Mom gebruikte was een cilindrisch nikkel kristal. Het bijzondere hiervan is dat de structuur in theorie heel geleidelijk van vlak naar (atomair) ruw verloopt langs de omtrek van de cilinder. In zijn scriptie heeft Rik Mom bewezen dat dit voor grote delen van de cilinder ook daadwerkelijk zo is. Hierdoor is het mogelijk om een hele serie structuren te bestuderen met slechts één model katalysator.  Het model van Rik Mom helpt bedrijven om de werking van nikkel als katalysator in de procestechnologie beter te begrijpen en zo deze katalysator optimaal te benutten. Hierdoor kunnen productieprocessen effectiever worden vorm gegeven.

Op dit moment doet Rik Mom promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden naar de ontzwavelingsreactie, die in de chemische industrie gebruikt wordt om (aard)olie te ontdoen van schadelijke zwavel. Hij is blij met de AkzoNobel Afstudeerprijs. ‘Ik zie het als een bevestiging dat wat ik doe als nuttig wordt ervaren door de maatschappij.’

De AkzoNobel Afstudeerprijs (5000 euro) wordt uitgereikt door Knut Schwalenberg, Managing Director AkzoNobel Industrial Chemicals en voorzitter directie AkzoNobel Nederland, en André van Linden, Global R&D Director Woodcare, Trim, Specialties & Pre-Deco, AkzoNobel Decorative Coatings. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.khmw.nl).


Deel: ' Rik Mom (Oegstgeest) wint AkzoNobel Afstudeerprijs (5000 euro) '
Lees ook