3e editie NEIMED Kr!mplezing in teken van Manchester


From the darkness of Joy Division to the Boosterism of urban regeneration

BRUNSSUM, 20110829 -- Donderdag 1 september vindt de 3e NEIMED Kr!mplezing plaats in de voormalige pompgebouwen in Brunssum. De derde editie staat in het teken van Manchester. Een stad waar zich de laatste decennia, mede door de rol van muziek, een opmerkelijke transformatie heeft voorgedaan. In de lezing “From the darkness of Joy Division to the Boosterism of urban regeneration” gaat Dave Haslam in op de ontwikkelingen die Manchester vanuit de depressieve jaren tachtig heeft doorgemaakt tot de vitale stad die het nu is. Haslam benadrukt de rol die cultuur hierin gespeeld heeft en vooral, welke niet-zichtbare mechanismen en netwerken hiertoe bijgedragen hebben.

Journalist Theo Ploeg belicht in zijn lezing “Van Femina tot Unitas: muziekcultuur in de voormalige mijnstreek” de rol van muziek in de ontwikkeling van Parkstad.

Mijnstreek
De voormalige mijnstreek stond begin jaren tachtig middenin de transformatieopgave van Zwart naar Groen. Het doel: voormalige zwarte mijngebieden omvormen tot groene woonwijken. Deze gedwongen omslagvormde een vruchtbare voedingsbodem voor alternatieve muzikale subculturen. Waar in Heerlen de donkere New Wave populair was, met Bluff en Femina als ontmoetingsplekken, leefde in Brunssum de harde metal. De hardrockstroming sloeg over naar Landgraaf en Kerkrade. Het is nu de vraag, hoe deze subculturen zich verhouden met de huidigeontwikkelingen in geheel parkstad.

De NEIMED krimplezing vindt dit jaar plaats in één van de voormalige pompgebouwen, in het Brunssumse Schutterspark. Deze behoren tot de laatste historische industriéle restanten van de Brunssumse mijngeschiedenis, aangelegd door de Staatsmijnen rond 1929.
Traditiegetrouw wordt de NEIMED Kr!mplezing samengesteld volgens de formule lezing + cultuur + culinair. Voorafgaand aan de lezing zal Maria Jerez met haar performance “This Side Up” het publiek verrassen. Afsluitend verzorgt curator food van Schunck* Jeffrey Kuckelkorn, een thematisch krimp 5-gangen diner.

Programma NEIMED Kr!mplezing / donderdag 1 september 2011


 • 13.30 – ontvangst

 • 14.00 – voorstelling: This Side Up – Maria Jerez
  Met This Side up verkent de Madrileense artieste Maria Jerez op een charmante manier het idee hoe achter elk object een onzichtbare choreografie kan schuilgaan.

 • 15.00 – welkom
  Nol Reverda, wetenschappelijk directeur NEIMED

 • 15.15 – inleiding
  Maurice Hermans directeur Betawerk

 • 15.30 – lezing: From the Darkness of Joy Division to the Boosterism of urban regeneration
  Dave Haslam, Journalist, DJ

 • 16.15 – vragensessie met publiek

 • 16.30 – lezing: Femina tot Unitas: Muziekcultuur in de voormalige mijnstreek
  Theo Ploeg, Journalist

 • 17.00 – vragensessie met publiek

 • 17.30 – kr!mp 5–gangen diner
  Curator Food Schunck* Jeffrey KuckelkornDe NEIMED Kr!mplezing is een samenwerking tussen NEIMED, Betawerk en Cultura Nova. NEIMED is een kennisinstituut voor de maatschappelijke effecten van demografische krimp. Betawerk, buro voor media en design, is mede initiatiefnemer van de NEiMED kr!mplezing. Cultura Nova is een jaarlijks tiendaags zomerfestival in Parkstad.

Kaarten inclusief diner en theatervoorstelling à 40 euro zijn verkrijgbaar via: https://www.parkstadlimburgtheaters.nl/voorstellingen/detail/505/neimed-krimplezing-maria-jerez

De folder van de NEIMED kr!mplezing is als PDF te downloaden via: https://www.neimed.nl/folder/krimplezing2011.pdf

NEIMED: www.neimed.nl
Betawerk: www.betawerk.nl
Cultura Nova: www.culturanova.nl

Locatie: voormalige Pompgebouwen Brunssum Heidestraat 2, 6443 Brunssum - Google Maps


Deel: ' 3e editie NEIMED Kr!mplezing in teken van Manchester '
Lees ook