KR!MP: mini-symposium over krimp en cultuur


HEERLEN, 20090827 -- Parkstad Limburg is een van de regio's waar zich bevolkingsdaling, ook wel 'krimp' genoemd, op dit moment al het sterkste voordoet. In de regio die als proeftuin maar ook als voorloper functioneert wat krimp en beleidsontwikkeling betreft, wordt tijdens het grensoverschrijdende theaterfestival Cultura Nova aandacht besteed aan de sociaalculturele kant van krimp.

Mini-symposium

Initiatiefnemer Maurice Hermans, onderzoeker lectoraat Sociale Integratie aan de Hogeschool Zuyd, organiseert samen met een vijftal vertegenwoordigers uit het culturele veld in Heerlen, een conferentie over de cultureelmaatschappelijke kant van krimp. Met de eerste van een jaarlijks terugkerende lezing, een debat, en een heus krimpdiner zal op donderdag 3 september 2009 tijdens het grensoverschrijdende theaterfestival Cultura Nova de relatie tussen kunst en cultuur en krimp worden verkend.

Waarom tijdens Cultura Nova?

Thema dit jaar van Cultura Nova is 'metamorfose'. Dit thema, maar ook het fantastische podium dat Cultura Nova biedt en de sterke binding die het festival met de regio heeft, zorgt voor een passende omgeving van het symposium. Krimp heeft op alle fronten te maken met een metamorfose. Een metamorfose in het denken. Een verandering van de bevolkingssamenstelling, van het landschap, de economie. Kortom, krimp is niet te verwaarlozen.

Bestuurders komen voor vraagstukken te staan als 'hoe behoud je de kwaliteit van samenleven als de bevolking krimpt?', 'hoe blijft deze regio vruchtbaar op economisch, educatief en cultureel gebied?' Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in het prikkelen van het denken en tot het komen van een andere benadering van de krimpproblematiek. Kunstenaars en culturele ondernemers weten niet alleen artistieke denkbeelden te realiseren; zij weten als geen ander het denken te stimuleren en mensen de werkelijkheid vanuit een andere optiek te laten bekijken.

Programma

Op het programma staat de eerste KR!IMP-lezing van projectleider dr. Sonja Beeck, verbonden aan het Bauhaus Instituut te Dessau, Duitsland, waarin zij haar ervaringen met krimp in de deelstaat Sachsen-Anhalt zal toelichten. Via de IBA Stadtumbau Sachsen-Anhalt 2010 (www.iba-stadtumbau.de) heeft zij meegewerkt aan de ontwikkeling van op maat gemaakte krimpstrategien voor 19 steden in Sachsen-Anhalt.

Daarna zal er een debat plaatsvinden onder leiding van Nol Reverda (lector Sociale Integratie, Hogeschool Zuyd) en zullen de gasten een 5-gangendiner van food curator Jeffrey Kuckelkorn (Schunck* 5.0 uit Heerlen) voorgeschoteld krijgen waar het thema 'krimp' op is losgelaten. Het symposium wordt afgesloten met een bezoek aan de voorstelling Street Live van Vincent de Rooij en Joey Ruigrok. De resultaten van de middag zullen worden gepubliceerd op het Kennisknooppunt Bevolkingsdaling, www.vanmeernaarbeter.nl.

Aanmelden

De kosten van het symposium bedragen 25 inclusief voorstelling en diner(excl. drank). Kaarten zijn te bestellen via Cultura Nova (www.culturanova.nl) of aan de kassa van Parkstad Limburg theaters.


PROGRAMMA

Het mini-symposium vindt plaats rondom het Pancratiusplein te Heerlen.

* 15.00u - KR!MP ontvangst Pancratiusplein
* 15.15u - KR!MP welkom en algemene introductie door Maurice Hermans, onderzoeker lectoraat Sociale Integratie / Hogeschool Zuyd
* 15.30u - KR!MP lezing dr. Sonja Beeck, projectleider IBA-Stadtumbau in Schunck*
* 16.30u - KR!MP debat in Schunck*
* 17.45u - KR!MP diner in Schunck* 5.0
* 19.30u - Vincent de Rooij en Joey Ruigrok: STREET LIVE (voorstelling)

Zie ook www.vanmeernaarbeter.nl, cerst.hszuyd.nl, www.neimed.nl en www.culturanova.nl.


Deel: ' KR!MP mini-symposium over krimp en cultuur '
Lees ook