MyFacebook door beeldend kunstenaar Meinbert Gozewijn van Soest


Tentoonstelling van 50 portretten en een zelfportret, 01 t/m 13 juni 2011 Opening woensdag 1 juni, 20.00 uur, met medewerking van o.a.: schrijver Mensje van Keulen, stadsdichter van Amsterdam F. Starik, en dichter Pieter Boskma

AMSTERDAM, 20110523 -- Van 1 tot en met 13 juni 2011 vindt aan het Westerpark in Amsterdam (Polonceakade 28), de tentoonstelling MyFacebook plaats. Een tentoonstelling van 50 portretten en een zelfportret. De opening vindt woensdag 1 juni om 20.00 uur plaats, met medewerking van o.a. schrijver Mensje van Keulen, stadsdichter van Amsterdam F. Starik, en dichter Pieter Boskma. MyFacebook is geïnspireerd op de populaire sociale netwerksite Facebook. Het is een serie intense portretten van vrienden, collega’s en vrienden-van-vrienden, een getuigenis van de vriendschap voor de mensen uit het leven van een kunstenaar: een dichter, een wetenschapper, een actionscriptor, een veejay, een theaterregisseur, een advocaat, een sociëteits-directeur. Geen doorsnee vriendenkring, maar een groep bijzondere bekende en onbekende mensen, zoals wij allemaal bijzondere mensen om ons heen hebben die onze vriendschap hebben bevestigd.

Meinbert Gozewijn: 'Je hoort mensen wel eens zeggen als ze je naam zijn vergeten: Ik ben niet goed in namen, ik ben beter in gezichten. Als je met iemand praat, kijk je naar iemands gezicht. Dat is een dwaaltocht waarvan je je niet bewust hoeft te zijn; van wenkbrauw naar neus, naar mond naar wang, van wang naar oog, naar ooglid naar voorhoofd en het haar. Zo vorm je je een beeld van iemand. Ik teken dié ervaring van het kijken naar gezichten, en geef anderen de mogelijkheid mee te kijken als naar een gebeurtenis die zich in de tijd afspeelt. Mijn portretten zijn eerder een middel dan een doel; het portret is de aanleiding om de menselijke natuur te verbeelden, meer dan een levensechte weergave van het uiterlijk van een bepaald persoon.'

MyFacebook is een kroniek van deze tijd, en staat tegelijk in een traditie van kunstenaars die een serie portretten maken. August Sander fotografeerde Mensen van de 20ste Eeuw, Gerhard Richter gebruikte foto's uit encyclopedieën voor zijn 48 Portraits, Marlene Dumas schilderde 36 portretten voor Het Hooghuys in Etten-Leur, en Stijn Peeters tekende bijna 1000 foto's na van zijn "vrienden" op Hyves.

Meinbert Gozewijn heeft zelf meer dan 1000 vrienden op Facebook. MyFacebook stelt de vluchtigheid van sociale media tegenover de aandacht voor vrienden van vlees en bloed door het tekenen van een portret met krijt op papier.

LOKATIE:
KunstEnHuis, Westerpark, Amsterdam (Polonceakade 28)
Geopend donderdag t/m zondag van 14.00 tot 18.00 uur,
én maandag 2-e pinksterdag.

MyFacebook kwam mede tot stand dankzij de geportretteerden en het Fonds BKVB.


Deel: ' MyFacebook door beeldend kunstenaar Meinbert Gozewijn van Soest '
Lees ook