‘Participatiesamenleving’ wint Vaagtaalverkiezing 2013


LET OP: EMBARGO TOT 10 december 2013 00:01 uur

Amsterdam, 20131210 -- De Vaagtaalverkiezing 2013 was een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk won ‘participatiesamenleving’ met 13,6% van de stemmen, op de voet gevolgd door ‘uitbodemen’ (13,0%) en ‘horizontaal beleid’ (11,8%). De volledige uitslag van de Vaagtaalverkiezing vind je op www.vaagtaal.nl.

Vaagtaalverkiezing

Bijna 1200 mensen deden mee aan deze zesde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 1 op de 7 stemmen ging naar ‘participatiesamenleving’. Hiermee heeft dit kwaadaardig vage woord de titel vaagste vaagtaal van 2013 gewonnen.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. De vaagtaalredactie selecteerde hieruit vijftien woorden en uitdrukkingen. In november kon iedereen via www.vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van deze genomineerde woorden.

Mindfullness en menopauze

De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek onder andere dat vrouwen van 56 tot en met 65 jaar het woord ‘mindfullness’ veel minder vaag vinden dan mannen en vrouwen van andere leeftijden. Kennelijk is voor vrouwen in de overgang (gemiddeld 51 jaar) ‘mindfullness’ gesneden koek, terwijl de rest van de (participatie)samenleving er maar weinig mee kan.

Vage genomineerden

De participatiesamenleving is flink aan het uitbodemen: ondanks de doordachte combinatie van horizontaal beleid en maatschappijbrede integrale samenwerking – doorspekt met een welhaast onontbeerlijk vleugje mindfullness – heeft de overheid moeite om haar taalkundig verantwoorde streefbeleid te halen. Niemand – en dat wil je echt niet weten – schijnt z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen, zodat Nederland ondertussen veranderd is in één grote onderwaterhypotheek. Kennelijk was het juiste momentum nog niet daar voor de transitie naar een toekomstvaste structurele oplossing. Is het nu dan dus tijd voor harde beslissingen? Of koersen volk en volksvertegenwoordiging onafwendbaar richting een snoeiharde vechtscheiding?

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Teksten die vaak vol staan met vaagtaal zijn onder andere beleidsbabbels, managementspeak en onderwijslingo. Meer informatie over vaagtaal en de symptomen van deze akelige ziekte vind je op www.vaagtaal.nl.

Arjen Ligtvoet
Deel: ' ‘Participatiesamenleving’ wint Vaagtaalverkiezing 2013 '
Lees ook