Wanneer u op zoek gaat naar nieuwe wijnglazen, dan komt u er al snel achter dat er veel verschillende glazen bestaan. Waarom is dat? Waarom zijn er speciaal glazen voor rode wijnen, witte wijnen, mousserende wijnen, etc. En waar moet u op letten bij het aanschaffen van wijnglazen?
- Bordeaux wijnglazen
- Bourgogne wijnglazen
- Witte wijnglazen
- Champagneglazen
- Waterglazen
- Martiniglazen
- Cognacglazen
- Decanteerkaraf
- Wijnglazen schoonmaken
Eigenschappen van een wijnglas
Er zijn vele soorten en maten wijnglazen, maar welk wijnglas gebruikt u nu voor welke wijn? Misschien denkt u dat het niet uitmaakt welk wijnglas u gebruikt, maar toch is dat niet zo. Eigenlijk wordt een wijnglas speciaal ontworpen om bij een bepaalde soort wijn te gebruiken. De vorm van een wijnglas en de helderheid van het glas zijn in elk geval essentieel om de zintuigen zo optimaal mogelijk hun werk te laten doen. Wanneer een wijn in een verkeerd glas wordt geschonken, dan kan het karakter van wijn niet goed tot ontplooiing komen.
De vorm van het glas bepaalt een aantal dingen:
- hoeveel oppervlakte wordt blootgesteld aan de lucht
- hoeveel wijn kan worden gewalst in het glas
- hoe dicht u uw neus kan krijgen aan de wijn
- waar de wijn op uw gehemelte valt als u hem drinkt
Voor elk wijnglas geldt echter toch het basisprincipe: het moet ruim en helder zijn. Op deze pagina van wijnglazen-expert zetten we de meest kenmerkende (wijn)glazen voor u op een rijtje.
Bordeaux wijnglazen
Wijnen uit de wijnstreek Bordeaux zijn te herkennen aan het feit dat ze krachtig en fruitig zijn. Deze wijnen hebben dan ook een volumineuze, langere en iets taps toelopende kelk nodig. De aroma’s leggen zodoende een langere weg naar boven af en ontwikkelen zich optimaal voordat ze in de mond belanden.
Bourgogne wijnglazen
Een rode bourgogne wijn van bijvoorbeeld de Pinot Noir druif heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof in zich op te kunnen nemen. De tulpvormige, ronde kelk van het bourgogneglas is vrij breed en volumineus, waardoor de geur en de fruitige smaak zich volledig kunnen ontplooien.
Witte wijnglazen
Glazen voor witte wijnen zijn meestal minder groot en minder volumineus dan glazen voor rode wijn. De opening van het glas is smal en taps toelopend. Hierdoor vervliegen de aroma’s niet zo snel en blijft de balans tussen het zoete en de zuren in evenwicht. De aroma’s komen in een kleinere kelk mooier tot hun recht.
Champagneglazen
Het drinken van mousserende wijnen zoals champagne, prosecco of sekt, draait het voornamelijk om de frisse smaak. Daar hoort een lang en smal glas bij. De hoogte van het glas is van belang om de ‘bubbels’ te kunnen zien. Bij sommige merken zitten onderin het champagneglas zogenaamde ‘mousseerpunten’. Door een reactie met het kalk in het glas blijft de champagne mousseren.
Waterglazen
Naast wijn hoort ook altijd een waterglas op tafel te staan. Water wordt gebruikt om de mond te spoelen en smaken te neutraliseren. De vorm van het glas is minder van belang dan bij wijnglas. Maar welk waterglas er ook wordt gekozen; zorg wel dat het goed aansluit bij de andere glazen en dus geen dissonant op tafel is.
Martiniglazen
Ook bij het martiniglas is het steeltje van belang om de temperatuur in balans te houden. Waarom? Drankjes geserveerd in dit glas worden niet gekoeld met ijsblokjes, maar alleen tijdens het shaken. De vorm zorgt ervoor dat het drankje z’n temperatuur behoudt, houdt de ingrediënten bij elkaar en zorgt ervoor dat de aroma’s goed vrij kunnen komen.
Cognacglazen
De vorm van het cognac-glas is zo verweven met de functionaliteit ervan, dat niemand daar meer bij stilstaat. Door de korte steel en de brede onderkant past het glas precies in de handpalm. Cognac vereist dat u het glas iets verwarmt met de hand, zodat het prachtige aroma los kan komen, terwijl u de drank in het glas rond laat draaien. In Engeland wordt zo’n glas ook wel “snifter” genoemd (een glas om aan te snuiven dus). De zeer taps toelopende bovenkant van het glas zorgt ervoor dat de heerlijke geur niet vervliegt.
Decanteerkaraf
Moderne karaffen worden speciaal met het oog op hun functie vormgegeven, waarbij goede vormen de voorkeur hebben. De ideale karaf voor het beluchten van wijn is zeer buikvormig en gedrongen van vorm met een nauwe hals. De karaf dient ongeveer twee keer zoveel inhoud te hebben als de te decanteren wijnfles. Hiermee wordt de gelijkmatige opname van zuurstof aan het oppervlak van de wijn mogelijk gemaakt en worden de vrijkomende geurstoffen geconcentreerder.
Wijnglazen schoonmaken
Ook al kan een wijnglas in de vaatwasmachine gereinigd worden, wil dat nog niet zeggen dat dit de beste manier is om uw glazen te reinigen. Handmatige reiniging verdient soms de voorkeur boven reinigen in de vaatwasmachine.
Tegenwoordig zijn veel wijnglazen geschikt om in de vaatwasmachine te reinigen. Maar de kans op kalkaanslag en het achterblijven van zeepresten is vele malen groter. Het beste voor de glazen is handmatig schoonmaken met alleen warm water. Om vet te verwijderen is een soda-oplossing heel effectief.
Na het handmatig reinigen van de wijnglazen is het verstandig om deze meteen af te drogen. Gebruik hiervoor wel een die die niet pluist, zoals bijvoorbeeld een linnendoek.
De schone wijnglazen kunt daarna het beste in een gesloten kast bewaren. Zet de glazen niet met de kelk naar beneden want de glazen nemen makkelijk de geur van de plank aan waar we op staan.