Mobiele telefoons hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen decennia. Van iets ter grootte van een baksteen waar je alleen mee kon bellen, tot de apparaatjes van nu die in je broekzak passen en waar je eigenlijk alles in het leven mee kan regelen. Niet gek dus ook dat fabrikanten voortdurend nieuwe modellen introduceerden. Intussen lijken echter wel de meest belangrijke innovaties geïntegreerd te zijn. De noodzaak om na een of twee jaar alweer te kiezen voor een nieuwe smartphone lijkt minder aanwezig te zijn. Wordt het het nieuwe normaal om langer met je smartphone te doen?
Duurzamer omgaan met smartphones, zonder dat veiligheid in het gedrang komt
Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. En dat staat eigenlijk haaks op de doelen van smartphonefabrikanten. Zij willen immers het liefst dat je zoveel mogelijk smartphones koopt. Toch lijkt wat dat betreft het tij nu te keren.
Samsung, die stuivertje wisselt met Apple als het gaat om wie marktleider is binnen de smartphonebranche, belooft bepaalde modellen langer van zowel versie- als beveiligingsupdates te voorzien. De onlangs gepresenteerde S22-serie, maar ook de S21-serie van vorig jaar, krijgen bijvoorbeeld vier grote Android-updates. Kozen mensen eerder geen nieuwe smartphone vanwege vernieuwende specificaties of een innovatief uiterlijk, dan was het wel vanwege de veiligheid. Zeker nu haast alle alledaagse zaken mobiel worden geregeld, is het belangrijk om de beveiliging van een smartphone up-to-date te houden. Met de flagships van Samsung ben je daar in ieder geval langer zeker van.
Dat mensen langer met een mobiel gaan doen heeft diverse voordelen. Zo zou allereerst een chiptekort zoals dat momenteel bestaat minder snel voorkomen. Daarnaast scheelt het natuurlijk op wereldwijd niveau een hoop afval als mobiel telefoons na twee (of zelfs maar een) jaar alweer afgedankt worden.
Aantrekkelijk voor je eigen portemonnee
Langer met je smartphone kunnen doen, heeft overigens natuurlijk ook voordelen voor je eigen portemonnee. De afgelopen jaren zijn de prijzen van smartphones vanwege de verbeterde specificaties namelijk behoorlijk gestegen. De modellen uit de hierboven genoemde Samsung S22-serie hebben een gemiddelde adviesprijs van meer dan 1.000 euro. Aan de aflossing hiervan ben je samen met een telefoonabonnement met onbeperkt bellen en internetten, jaarlijks een fors bedrag kwijt.
Met een langere theoretische levensduur, kun je flink besparen hierop. Nadat je abonnement met aflossing voor de smartphone is afgelopen, kun je namelijk overstappen naar een sim-only. Veel mensen gaan op het verlengingsaanbod in dat ze van hun provider krijgen. Online kun je echter gemakkelijk ook bij een andere provider een sim only abonnement bestellen dat mogelijk nog goedkoper is, dus vergelijk dit goed.
Laatste tijd weinig vernieuwende specificaties
Smartphones van nu kunnen eigenlijk alles. Je kunt er prachtige foto’s mee maken, sociale contacten mee onderhouden, e-mailen, bankzaken en bijvoorbeeld belasting- of andere overheidszaken mee regelen. O ja, en je kunt er natuurlijk ook mee bellen. In het verleden hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden. Denk hierbij aan de integratie van steeds betere camera’s, snellere processors of een betere connectiviteit. De afgelopen jaren is er echter steeds minder sprake geweest van opzienbarende vernieuwende specificaties en uiterlijke kenmerken. Dit maakt het minder nodig om de zoveel jaar over te stappen naar het nieuwste model.