zondag, juni 16, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Bedrijf verkopen? Bereid je onderneming (en jezelf) hier goed op voor!

Veel ondernemers zien hun bedrijven zowat als hun eigen vlees en bloed. Toch zijn er ook altijd wel ondernemers die vroeger of later hun bedrijf van de hand willen doen. Omdat ze een nieuwe uitdaging hebben gevonden of willen gaan zoeken, of vanwege privéredenen bijvoorbeeld. Of dat daar nu een goed moment voor is? De bedrijfsovernamemarkt kende begin 2023 een aardige groei ten opzichte van het jaar ervoor, en de branche was gematigd positief over de rest van 2023 en 2024. Wil je jouw bedrijf gaan verkopen? Hieronder lees je meer over het belang van een goede voorbereiding, en professionele hulp tijdens het traject.

Je onderneming voorbereiden op de verkoop

Een bedrijf verkopen doe je niet even in een maandje. Een gemiddeld verkooptraject neemt ongeveer een jaar tijd in beslag. Wil je je onderneming voor een goede prijs en zonder gedoe verkopen (en niet teveel tijd kwijt zijn aan ‘koopjesjagers’) dan is het handig om er als een potentiële koper naar te kijken. Beschrijf bijvoorbeeld duidelijk welk potentieel er is, maar pak ook verbeterpunten gelijk op. Denk daarnaast aan het verhogen van je kasstromen, en verlagen van je risicoprofiel.

Deskundige hulp inschakelen

Het is zeer verstandig al tijdens de voorbereidende fase deskundige hulp in te schakelen. Een advocaat en accountant zijn eigenlijk altijd wel minimaal nodig. Maar denk ook aan een overnameadviseur. Deze persoon kan je op diverse manieren helpen de verkoop te maximaliseren. Onder meer als je kijkt naar de keuze voor de beste match qua koper en het beste financiële resultaat. Maar ook als het gaat om een goede exit van jou als ondernemer, en een goede begeleiding van de meer persoonlijke kant van je exit.

Een interessant ‘product’ aanbieden

De bedrijfsovernamemarkt heeft de afgelopen jaren ups en downs gehad. Na coronajaar 2020 was 2021 een topjaar voor wat betreft het aantal bedrijfsovernames en fusies. In 2022 was er vervolgens weer een dip zichtbaar vanwege de stijgende rentes en de onzekere economische vooruitzichten. Nu in 2023 was vervolgens weer groei zichtbaar en dat verwachten fusie- en overnamespecialisten ook voor 2024.

Die groei is overigens niet enkel positief te noemen. De groei in het aantal fusies en overnames zou namelijk naar verwachting vooral worden veroorzaakt door bedrijven in financiële nood die coronaschulden niet kunnen terugbetalen. Als je je bedrijf wil verkopen, sta je dus al met 1-0 voor als je op een positieve manier opvalt. Schakel daarom professionele hulp in om je bedrijf op een interessante manier te presenteren aan potentiële kopers.

Populair