zondag, juni 16, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Een veilige werkomgeving creëren? Zo doe je dat

Als werkgever is het belangrijk om te investeren in het welzijn van je personeel. Een goede manier om dat voor elkaar te krijgen, is zorgen voor een veilige werkomgeving. Is het veilig op de werkvloer, dan draagt dat bij aan de gezondheid van je werknemers en de prestaties op het werk. Het vermindert het risico op ongelukken op de werkvloer en heeft een positief effect op het imago van je bedrijf. Maar hoe doe je dat, een veilige werkomgeving creëren? Wij zetten hieronder een aantal tips op een rij!

Zorg voor een ergonomische werkplek

Een veilige werkomgeving creëren doe je onder andere door te zorgen voor een fijne en ergonomische werkplek. Het is belangrijk dat jouw medewerkers goed kunnen zitten, zonder dat ze door een slechte houding te maken krijgen met vervelende klachten. Investeer als werkgever daarom in een hoogwaardig, verstelbaar bureau en een ergonomische bureaustoel. Zo kan het personeel een gezonde werkhouding aannemen en voorkom je dat werknemers te maken krijgen met bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten of schouderklachten.

Installeer noodverlichting

Noodverlichting mag niet ontbreken in je bedrijfspand, dus het is van belang om hiervoor te zorgen. Met noodverlichting zorg je ervoor dat medewerkers veilig het pand kunnen verlaten in geval van nood. Deze verlichting maakt duidelijk wat de vluchtroute is naar de dichtstbijzijnde uitgang. Niet alleen zijn noodverlichting lampen verplicht, ook laat je hiermee als werkgever zien dat je waarde hecht aan de veiligheid van je werknemers.

Geef veiligheidsinstructies

Een veilige werkomgeving realiseren doe je ook door je personeel zo nu en dan te wijzen op de veiligheidsinstructies die in het pand gelden. Als zij hier goed van op de hoogte zijn, zullen ze deze regels niet zomaar verbreken. Dat draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer en leidt tot meer bewustwording. Als je medewerkers weten hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties, is het een stuk veiliger op het werk.

Stimuleer een gezonde werkcultuur

Het stimuleren van een gezonde werkcultuur is ook van groot belang om het welzijn van je personeel te waarborgen. Het is van belang dat jouw personeel zich zowel fysiek als mentaal goed voelt. Als werkgever kun je je steentje hieraan bijdragen door een werkcultuur te creëren waarin medewerkers zich gehoord voelen.

Stimuleer open communicatie en zorg ervoor dat je werknemers niet steeds in stressvolle situaties terechtkomen. Door goed voor je personeel te zorgen en te laten zien dat je hen waardeert, komen je medewerkers sneller naar je toe als er iets aan de hand is. Mocht iemand zich mentaal niet goed voelen en dat aangeven, dan kun je hier snel op anticiperen als werkgever.

Populair