dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Financiële tips als zelfstandig ondernemer

Wanneer je begint als zelfstandig ondernemer, dan komt er een hele hoop op je af. Los van het feit dat je volledig zelf  verantwoordelijk bent voor je inkomen, is het ook belangrijk alle andere financiële zaken op orde te hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een keer wat minder werk hebt of in het ergste geval, ziek wordt en daardoor inkomsten misloopt. Om ervoor te zorgen dat jij je financiën als zelfstandige op orde hebt, hebben wij een aantal tips voor je. Hierbij moet je denken aan het uitbesteden van je administratie bij een boekhouder en ook het op de juiste manier versturen van offertes en facturen. Een deel van deze tips zal je waarschijnlijk als vrij logisch in de oren klinken, maar gaan in de praktijk regelmatig fout.

Verzekeringen

Als je in loondienst bent, hoef je niet na te denken over het eventueel doorbetalen van je salaris op het moment dat je ziek bent. Ben je volledig zelfstandig, dan is dit een heel ander verhaal. Belangrijk is dus om goed na te denken over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten als zzp’er. Een belangrijke verzekering is natuurlijk de AOV, maar vergeet ook niet dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk kan zijn. Deze verzekering dekt de schade die jij anderen toebrengt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Nu snappen we heel goed dat de premies vrij fors kunnen zijn, maar deze wegen niet op tegen de kosten die je maakt op het moment dat je alles uit eigen zak moet betalen.

Zorg voor een financiële buffer

We hebben in het verleden natuurlijk gezien wat er kan gebeuren op het moment dat er een pandemie uitbreekt. Het hele land heeft letterlijk op slot gezeten, waardoor het genereren van inkomsten voor velen vrijwel onmogelijk bleek. Nu konden deze mensen wel aanspraak maken op de NOW regeling, maar dit moest natuurlijk wel terugbetaald worden. Nu snappen we ook wel dat een buffer van twee jaar iets te veel van het goede is, maar is het wel fijn dat je bijvoorbeeld een maand of 4 kunt overbruggen. Stel dat er dan iets gebeurt, dan hoef je niet wakker te liggen van de financiële malaise die dit als gevolg heeft. Op deze website van zzpdaily.nl lees je allerlei tips over het opbouwen van zo’n buffer, maar ook allerlei andere zaken rondom de financiën van een zelfstandig ondernemer.

Schakel een boekhouder in

De meeste zelfstandigen kiezen ervoor om zelf hun administratie te doen. Nu is dit niet per se verkeerd, maar kan het op lange termijn wel zorgen voor problemen. Je zult namelijk zien dat naarmate je steeds groter wordt, er ook meer tijd gaat zitten in het doen van je boekhouding. Daarnaast ben je vaak niet volledig op de hoogte van alle regels en belastingvoordelen, die een boekhouder logischerwijs wel kent. Daarbij kan een boekhouder je ook helpen bij het opstellen van een offerte of factuur, zodat je zeker weet dat deze correct zijn. Door te kijken naar een voorbeeld van een offerte, weet je in ieder geval zeker dat de offertes die jij maakt, ook voldoen aan de door de belastingdienst gestelde eisen.

Populair