Thuiswerken was voor sommige mensen al de normaalste zaak van de wereld. Maar voor een grote groep mensen is dat in 2020 het nieuwe normaal geworden. Dat vereiste flexibiliteit en vooral een snelle omschakeling. Velen werden voor een voldongen feit geplaatst en moesten improviseren. Na de eerste virusgolf schakelde een deel van de nieuwe thuiswerkers terug naar werken op kantoor, maar medio oktober zat wederom een grote groep mensen te werken aan de keukentafel. Juist dat laatste is een veel gehoord probleem. Men beschikt vaak niet over een echte werkplek. Laat staan dat thuiswerkers de juiste apparatuur en overige benodigdheden op voorraad hebben. Voor heel even is dat niet zo’n probleem, maar wanneer thuiswerken structureel is geworden, moet de thuissituatie daarop aangepast worden.

Privé en werk scheiden

Op de eerste plaats is het belangrijk om privé en werk thuis van elkaar te scheiden. Je bent immers gewend om naar kantoor te gaan, terwijl thuis het dagelijkse leven ook gewoon doordraait. Blijf je opeens thuis en ga je daar werken op afstand, dan is het goed om je daarvoor te kunnen afzonderen in een aparte ruimte. Een leegstaande slaapkamer is daarvoor zeer geschikt. Ook een zolderruimte kun je omtoveren tot nieuw kantoor. Mensen met een ruime tuin kiezen er soms voor om in een blokhut een kantoor te realiseren. Je kunt kantoormeubelen op maat bestellen om ervoor te zorgen dat je de meest optimale werkomstandigheden hebt. Niet alleen kun je daardoor op een professionele manier aan de slag, ook zorg je er met een aparte werkplek voor dat jij je niet laat afleiden door je huisgenoten en omgekeerd dat zij geen last van jou hebben.

Denk in mogelijkheden

Thuiswerken is voor sommige mensen nog een soort noodzakelijk kwaad, terwijl het in feite juist iets heel positiefs zou moeten zijn. Je kunt door thuis te werken vaak een efficiëntere dagindeling maken. Dat komt vooral doordat je geen reistijd meer hebt, waardoor je dus tijd overhoudt voor andere dingen. Belangrijk is dan wel dat je thuiswerkplek goed geoutilleerd is, zodat je die extra tijd niet verloren ziet gaan doordat je om beperkingen heen moet werken. Een complete kantoorinrichting bestaat immers uit meer dan een bureau met een computer erop. Wat je exact nodig hebt, hangt sterk af van de aard van je werkzaamheden. Eigenlijk zou je het beste de situatie op kantoor thuis kunnen nabootsen. Mits je daarvoor voldoende ruimte hebt, natuurlijk.

Comfortabel en knus

Zorg er in elk geval voor dat de thuiswerkplek comfortabel ingericht is. Een ergonomische bureaustoel en dito bureau zijn belangrijk om gezondheidsklachten te voorkomen. Maar als je vaak telefoontjes moet plegen en tegelijk de handen vrij wilt houden om bijvoorbeeld te kunnen meeschrijven of -typen, is een headset voor de telefoon ook een goed idee. En wat te denken van een verhoging voor je laptop? Probeer het daarnaast ook een beetje knus te maken, bijvoorbeeld door wat planten neer te zetten en een leuke koffiemok!

Deel: ' Veel werknemers die thuis werken beschikken niet over de juiste apparatuur en spullen '


Lees ook