Zijn houthaarden aan het einde van hun latijn?

Houthaarden komen steeds vaker negatief in het nieuws. Zo hoor je steeds meer negativiteit over milieu-, geur- én rookoverlast! Ook word je elke winter bestookt met verhalen over fijnstof. Je gaat hierdoor bijna denken dat de houthaard op het einde van zijn latijn is. Desondanks blijkt dat mensen meer dan ooit zoeken naar houthaarden! Zo zie je dat in Noorwegen, Duitsland en óók Nederland het zoekgedrag naar houthaarden nog nooit zo hoog is geweest. Dit komt uit een onderzoek van Google Trends. Dus de vraag die je je kan stellen is: ‘is het einde van de houthaard nabij of wordt hij elke dag populairder?’ Flamboyant Haarden, leverancier van onder andere houthaarden, geeft hierop antwoord:

‘Vanuit milieubewegingen komt de meeste kritiek op houthaarden. Of deze kritiek terecht is, valt te betwisten. Elke dag weten we meer over het verbrandingsproces van houthaarden en de schadelijke stoffen die daaruit voorkomen. Ook wordt naar het effect op langere termijn gekeken! Termen zoals CO2 en fijnstof zijn bekende termen in de haardenwereld. Deze negatief geaarde termen worden door milieubewegingen overbelicht. Mede door de overbelichting van milieubewegingen is stichting De Groene Stoker een petitie gestart. Deze petitie is voor behoud van houtvuur. Zij hebben namelijk twee andere oorzaken voor de milieuschade die een houthaard zou veroorzaken.’

De overlast van ondeskundigheid

Volgens stichting De Groene Stoker is de grootste oorzaak van overlast, het ondeskundig gebruik van een houthaard. Bij ondeskundigheid kun je aan veel dingen denken. Zoals het gebruik van te vochtig hout en het gebruik van bewerkt hout. Andere oorzaken zijn gedateerde haarden en kachels! Een oude houtkachel kan inderdaad voor milieuoverlast zorgen. Dat zie je bij moderne houthaarden niet meer. Ook Jeroen van Dijk, bedrijfsleider van Flamboyant haarden beaamt dat: “Houthaarden zijn volop in ontwikkeling. De meer moderne houthaarden voldoen aan de geldende milieueisen. De houthaard verandert dus zeker mee in deze duurzame wereld.”

Optimalisatie van het verbrandingsproces

Vergelijk eens een moderne houthaard met een houthaard van 40 jaar geleden. Dan valt je één ding direct op; de haarden van nu zijn allemaal gesloten. De traditionele open haarden hadden een open verbranding. Gesloten haarden zijn in het leven geroepen om het verbrandingsproces te verbeteren. Daardoor is bij een open haard sprake van een hoog aantal fijnstof en vaak een lagere temperatuur. Een traditionele haard kent slechts een rendement van 10 tot 15 procent. Een moderne houthaard zit tegen de 90 procent rendement aan. Dat komt mede doordat de temperaturen veel hoger worden. Dat is wel een aanzienlijk verschil met een traditionele haard. Milieuvriendelijker en efficiënter. Mede hierdoor is volgens Flamboyant Haarden het einde van te houthaard dus absoluut niet in zicht. Toch zijn er naast de houthaard nog legio andere duurzame verwarmingsmogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld eens om cinewall sfeerhaard advies.

Nieuwsbank.nl
Logo
Shopping cart