Zo werk je ook thuis op een ergonomisch verantwoorde wijze

Werkenden hebben baat bij een ergonomisch verantwoorde werkplek. Niet alleen op kantoor, maar sinds het hybride werken bij veel werkgevers de norm is geworden ook thuis. Het helpt een grote verscheidenheid aan lichamelijke klachten tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een pijnlijke rug, klachten aan de nek en de handpalm. In het ergste geval leiden dergelijke klachten tot een langdurige uitval van medewerkers. Het vervangen daarvan is in de huidige tijd niet eenvoudig. Nog altijd is het aantal werkzoekenden aanmerkelijk kleiner dan het aantal beschikbare vacatures in Nederland.

Het is om deze reden dat werkgevers hun personeel zo goed mogelijk proberen te ondersteunen in het creëren van een ergonomisch verantwoorde werkplek in huis. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van een budget, om zo zelf een bureau van VidaXL of een andere grote meubelzaak te kopen en deze te combineren met een bijpassende bureaustoel, een tweede scherm en een ergonomisch toetsenbord. Andere werkgevers bieden geen budget, maar leveren een complete werkplek.

Dit verstaat men onder een ergonomisch ingerichte werkplek

Kort na de uitbraak van de pandemie werkten veel mensen thuis op een stoel aan de keukentafel. Het is een goed voorbeeld van een bepaald niet ergonomisch ingerichte werkplek. Immers, een dergelijke stoel zal niet verstelbaar zijn. Evenals dat je het blad van de keukentafel niet in hoogte kunt verstellen. Het betekent dat de werkplek niet optimaal is ingericht om de mens goed te laten functioneren. Dat laatste is het voornaamste doel van ergonomie. Feitelijk is ergonomie een wetenschap die zich richt op het ontwikkelen van de ideale omstandigheden, om een medewerker optimaal te laten functioneren.

Ergonomie gaat niet alleen over de mogelijkheid om een stoel of bureau in hoogte te verstellen. Een werkplek moet veilig zijn, mag de gezondheid van een gebruiker niet aantasten en moet het nodige comfort bieden. Ook voorlichting is een onderdeel van het faciliteren van een ergonomisch verantwoorde werkplek.

Dit verstaat men onder een ergonomisch ingerichte werkplek

Voorlichting op de werkvloer in ergonomie

Die voorlichting richt zich onder meer op het op correcte wijze afstellen van een werkplek. Je kunt hierbij denken aan de hoek waarin je knieën staan, wanneer je voeten de grond raken. Of denk aan de plek waar je je armen op het bureaublad laat rusten. Het zijn elementen die maken dat het risico op lichamelijke klachten afneemt. Tegelijkertijd is er meer om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan het nemen van voldoende pauze. Sta zeker eens per uur, maar bij voorkeur eens per half uur op van je werkplek en maak een korte ronde door je kantoor of woning.

Zoek daarnaast naar mogelijkheden om je lichamelijke conditie te onderhouden of te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld het maken van een wandeling zijn in de lunchpauze. Niet alleen komt het je conditie ten goede, het maakt ook dat je de mogelijkheid hebt om je hoofd te legen. Van de zorgen die je in de ochtend had, ervaar je in de middag geen hinder meer. Het is aan werkgevers om hun personeel zo goed mogelijk te adviseren over de wijze waarop ze ergonomisch verantwoord werken.

Zitten vaak omschreven als het nieuwe roken

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor een ergonomisch verantwoorde manier van werken. Niet alleen doordat het hybride werken de nieuwe norm is bij veel werkgevers, ook omdat specialisten in het vakgebied waarschuwen voor de nadelige gevolgen van langdurig zitten. Het is niet voor niets dat zitten vaak omschreven wordt als het nieuwe roken. Door voldoende te bewegen en regelmatig afstand te nemen van je werkplek, voorkom je dat een zittend beroep na verloop van tijd zijn weerslag heeft op je algehele gezondheid.

Nieuwsbank.nl
Logo
Shopping cart