Een zwembad is een prachtig instrument om te pronken en buren jaloers te maken. Tijdens de zomer kan je er zorgeloos genieten van een plons in het water en zeker voor tuinfeestjes is het echt wel een meerwaarde. Daarnaast vergt een zwembad best wel wat onderhoud. Een zwembadrobot kopen is dan ook een goed idee. Een robot voor het zwembad reinigt de bodem en de wanden en gebruikt hiervoor een ingebouwde stofzuiger en ronddraaiende borstels. Inwendig heeft een zwembad robot stofzuiger filters die je na afloop ledigt. Er bestaan uiteenlopende soorten zwembadrobots die niet alleen verschillen qua maximale capaciteit, maar ook qua functionaliteiten. Hieronder gaan we op zoek naar de beste zwembadrobot en leggen we meteen ook het een en ander uit.
Dit zijn de beste zwembadrobots van 2024
In de top 10 beste zwembadrobot zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste zwembadrobots van 2024 uitgelicht
Een zwembadrobot is niet goedkoop en dus haal je maar beter meteen de beste zwembadrobot in huis. Het vinden van de beste zwembadrobot is echter niet eenvoudig. Daarom helpen wij je graag en zoeken wij net zoals Test Aankoop de zwembadrobot die bij je past. Hieronder bespreken we onze persoonlijke top 5 zwembadrobots. Het gaat stuk voor stuk om goede zwembadrobots die we zeker aanbevelen.
Dolphin Wave 100
De zwembadrobot is volgens ons de beste zwembadrobot voor zwembaden tot 25 meter lang. Bij deze zwembadrobot van Dolphin heb je de keuze tussen drie cyclustijden (4, 6 of 8 uur) en bovendien verwijdert het alle algen en bacteriën. Het maakt gebruik van drievoudige, actieve borstels en komt met een transportkarretje. Deze Dolphin zwembadrobot neemt zowel de bodem als de wanden en waterlijn onder handen en schrobt, veegt, zuigt en filtert tegelijk. Het resultaat is gewoon goed en hierdoor heb je minder chemicaliën nodig. Verder kan je zelf de filtratie afstemmen (fijn, ultrafijn of wegwerp) en geeft de beste zwembadrobot een seintje wanneer het tijd is om de filterzak te vervangen. Deze goede zwembadrobot met een kabellengte van 30 meter heeft een filtercapaciteit van 17 m³/u en komt met drie jaar garantie.
Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:
Interline Automatische Zwembadrobot
De Interline Automatische Zwembadrobot is een krachtige zwembadrobot die met gemak de bodem van je zwembad reinigt. Dit geldt voor zwembaden met een maximale lengte van 8 meter en een diepte van 1,80 meter. De Interline Automatische Zwembadrobot heeft 2 reinigingsprogramma´s, het eerste programma reinigt 1 uur en het tweede programma reinigt 2 uur. Het reinigingsoppervlak van deze zwembadrobot is 40 cm. Verder heeft de zwembadrobot een kabel van 8 meter en een vermogen van 40 Watt. De Interline Automatische Zwembadrobot weegt 5,5 kg.
Bekijk de Interline Automatische Zwembadrobot bij deze vertrouwde webshops:
Dolphin Supreme M600
Met deze Dolphin Supreme M600 haal je een absoluut topmodel zwembadrobot in huis. Deze zwembadrobot heeft een 25% hogere zuigkracht dan zijn voorgangers. De Dolphin Supreme M600 zorgt voor een uitermate schone wand, bodem en waterlijn van je zwembad. Mede door de extra grote filtermand wordt zelfs het kleinste vuil uit het water gefilterd. De Dolphin Supreme M600 zit vast aan een kabel, deze bevat een swivel waardoor deze niet in de knoop raakt. Deze zwembadrobot weegt 12 kg.
Bekijk de Dolphin Supreme M600 bij deze vertrouwde webshops:
Hayward SharkVac XL
Voor een zwembad dat kleiner is dan 72 m² is de Monzana Zwembadrobot Poolboy600 volgens ons de beste zwembadrobot. Deze goede zwembadrobot is geschikt voor elk type zwembad en reinigt zowel de bodem als de wanden en de waterlijnen. Het maakt hierbij niet uit welke vorm het zwembad heeft. Deze goede zwembadrobot werkt volledig automatisch en werkt op alle ondergronden. De filtercapaciteit van 22 m³/uur is best wel hoog te noemen en bovendien heb je de keuze tussen een verkorte en een volledige cyclus. Het belangrijkste voordeel is misschien nog wel de automatische programmering waarbij het op zoek gaat naar de optimale reinigingscyclus.
Bekijk de Monzana Zwembadrobot Poolboy600 bij deze vertrouwde webshops:
Dolphin E20
De zwembadrobot Dolphin E20 zwembadrobot - bodem- en wandreiniger is vrij licht (6,5 kg) en is eenvoudig te hanteren. Deze goede zwembadrobot is geschikt voor het reinigen van de bodem en de wand en dit tot een maximale lengte van tien meter. Daarnaast maakt het gebruik van het Twist Prevention System. Deze goede zwembadrobot is onder andere geschikt voor ondergronden van polyester, liner en beton. Als je op zoek bent naar een goede goedkope zwembadrobot is de zwembadrobot Dolphin E20 dan ook een aanrader.
Bekijk de Dolphin E20 zwembadrobot - bodem- en wandreiniger bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over zwembadrobots
Bij het zoeken naar de zwembadrobot beste koop houd je natuurlijk rekening met de kenmerken van je zwembad, maar denk daarnaast ook aan de reinigingsfunctionaliteiten en diverse handige toevoegingen. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden als je de beste zwembad robot cleaner zoekt.
Grootte van het zwembad
Bij het zoeken naar de zwembadrobot beste koop houd je in de eerste plaats rekening met de grootte van je zwembad. Iedere zwembadreiniger robot heeft een bepaalde capaciteit en dat heeft te maken met de lengte van de kabel, de accuduur en de filtercapaciteit (m³/u). Het probleem is wel dat fabrikanten dit niet altijd even eenduidig weergeven. Zo drukken sommigen het uit in functie van de lengte van het zwembad en anderen in m² of m³. Bij het kiezen van de beste robot zwembad is het belangrijk om hier voldoende aandacht voor te hebben.
Wat kan de beste zwembad robotstofzuiger reinigen?
Een zwembadrobot wordt in de eerste plaats gebruikt om de bodem van het zwembad te reinigen. Sommige zwembadrobots, zoals de Dolphin M400 zwembadrobot, zijn uitgerust met een gyroscoop die de bodem scant. Op die manier weten ze waar ze moeten reinigen en waar ze al zijn geweest. Daarnaast zijn er modellen die ook de wand reinigen of zelfs de waterlijn reinigen. Heb je bijvoorbeeld veel bomen in de buurt en komt er vrij veel groenafval in het water terecht? Dan is zo’n zwembadrobot de beste zwembadrobot. In het andere geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere Tiger Shark zwembadrobot met minder functionaliteiten.
Swivel
Er zijn zwembadrobots met accu die geen snoer gebruiken. In dat geval heb je geen last van kabels, maar moet je wel rekening houden met de accuduur. De meeste zwembadrobots gebruiken echter wel kabels. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de beste zwembadrobot van 2018 en de beste zwembadrobot van 2019. In dat geval riskeer je dat de kabel tijdens het schoonmaken in de knoop raakt. Daarom zijn de beste zwembadrobots uitgerust met een swivel. De swivel zorgt ervoor dat de kabel in twee delen is opgedeeld die samen met de zwembadrobot draaien. Zelfs wanneer de zwembadrobot 360° om zijn as draait, geraken de kabels niet in de knoop. Onder andere de Dolphin SF60 zwembadrobot beschikt over zo’n swivel.
Filtercapaciteit
De filtercapaciteit geeft aan hoeveel water de zwembadrobot per uur kan verwerken. Heb je een groot zwembad? Dan moet de beste zwembadrobot ook een hogere filtercapaciteit hebben. Dat is ook het geval wanneer je wilt dat de zwembadrobot snel het zwembad kan reinigen en je geen halve dag hoeft te wachten. Qua filtercapaciteit zijn er veel verschillen. Neem bijvoorbeeld de Kokido Manga zwembadrobot met accu die je ook in onze zwembadrobot top 10 aantreft. Deze Kokido zwembadrobot heeft een filtercapaciteit van 50 m³/u. Dat is toch een groot verschil ten opzichte van de Dolphin Poolstyle E10 zwembadrobot met een filtercapaciteit van 16 m³/uur.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste zwembadrobot
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede zwembadrobots met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande zwembadrobots, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste merken zwembadrobots van 2024
De markt qua zwembadrobots is niet zo groot en dus is ook de concurrentie beperkt. Alle kwalitatieve merken kennen dan ook mooie verkoopcijfers. Slechts een handvol merken mogen zich tot dat rijtje rekenen. Het gaat dan vooral om de Dolphin zwembadrobot, de Intex zwembad robot, de Smartkleen zwembadrobot, de Tiger Shark zwembadrobot, de Zodiac zwembadrobot, de Hayward zwembadrobot, de Bestway zwembadrobot, de Interline zwembadrobot en de Delta zwembadrobot. Het zijn stuk voor stuk goede betrouwbare merken die we zeker aanbevelen.
Hoe is de lijst met de beste zwembadrobots van 2024 tot stand gekomen?
Voor dit onderzoek baseerden we ons op de adviezen van echte experts in het vak, zoals zwembadbouwer Willy Naessens. Ook de vergelijkende test bij CBC-zwembaden speelde een belangrijke rol bij het maken van de nodige afwegingen. Daarnaast hielden we natuurlijk rekening met de technische specificaties en brachten we de gebruikerservaringen in kaart. Vooral de reviews op bol.com speelden daarbij een belangrijke rol. Op basis van al deze elementen en de nodige afwegingen stelden wij volledig onafhankelijk deze lijst met beste zwembadrobots samen.
Tips om de levensduur van een zwembadrobot te verlengen
Een zwembadrobot goedkoop noemen zouden we niet meteen doen. Net daarom is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te springen. De beste zwembadrobot kopen is alvast een goed idee omdat die kwaliteit zich automatisch laat vertalen in een hogere levensduur, maar daarnaast kan je nog het een en ander doen om de levensduur te verlengen.
Het belangrijkste is om te voorkomen dat het toestel droog draait. Schakel het dan ook nooit in vooraleer het volledig onder water is en op de bodem rust. Daarnaast moet je na elk gebruik haren, rekkers en diverse prullen verwijderen. Doe dit niet alleen wanneer je de filters vervangt, maar echt na elk gebruik. Doe je het niet? Dan krijg je zelfs bij de beste zwembadrobot vroeg of laat te kampen met problemen.
De filterzak moet je vervolgens om de twee tot drie dagen eens in de wasmachine stoppen. Veel problemen ontstaan omdat de filterzak niet tijdig wordt gereinigd. Ook het tijdig vervangen van de filterzak, meestal om de zes maanden maar volg vooral de instructies van de fabrikant, is echt wel een noodzaak.
Als er een karretje is meegeleverd, is het belangrijk om dat karretje ook te gebruiken. In het andere geval is het aangeraden om zelf een karretje te kopen. Bewaar de zwembadrobot vervolgens in de schaduw. Bij blootstelling aan warmte, bijvoorbeeld door het op de warme grond naast het zwembad te plaatsen, drogen de rollers uit en kunnen ze zelfs vervormen. Hetzelfde geldt voor het opbergen van de swivel en het oprollen van de kabel: doe het meteen goed om problemen te voorkomen. Zorg er ten slotte voor dat de stroomkabel niet te strak wordt opgerold. Net zoals bij alle elektriciteitskabels kunnen er anders kleine interne scheuren ontstaan en krijg je met defecten af te rekenen.
FAQ over zwembadrobots
Zelfs wanneer je de beste zwembadrobot kiest en alle instructies nauwgezet opvolgt, kan je al eens voor problemen komen te staan. Daarom beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen. Het is per slot van rekening niet altijd noodzakelijk om meteen naar de hersteldienst te snellen.
Hoe komt het dat mijn zwembadrobot tegen de wanden slipt?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de eerste plaats kan er zich een biofilm gevormd hebben op de wanden van het zwembad. Onthoud dat een zwembadrobot een hulpje is om het manueel schoonmaken te beperken, maar dat een zwembadrobot het schoonmaken nooit volledig zal vervangen. Het verwijderen van de biofilm moet handmatig gebeuren. Schenk ook aandacht aan de waterkwaliteit. Daarnaast kan dit het gevolg zijn van de bekleding. Lang niet alle zwembadrobots zijn per slot van rekening voor alle ondergronden geschikt. Net daarom is het zo belangrijk om de beste zwembadrobot te zoeken. Ten slotte kan de schroef of het filtermandje vervuild zijn. Maak het eerst even vrij van vuil.
Waarom maakt mijn zwembadrobot het zwembadtrapje niet schoon?
Er zijn fabrikanten die beweren dat de zwembadrobot ook het zwembadtrapje schoon kan maken. Sommige modellen doen dat inderdaad, maar de resultaten zijn vaak niet om over naar huis te schrijven. Op dit moment zijn er geen zwembadrobots die het ook echt goed doen. Het manueel reinigen met een borstel krijgt dan ook de voorkeur. Nadien kan de zwembadrobot het vuil elders in het zwembad weghalen.
Waarom drijft mijn zwembadrobot in het rond?
Dit komt omdat de zwembadrobot lucht heeft aangezogen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren omdat je de zwembadrobot te vroeg inschakelde. Meestal zal de lucht automatisch opnieuw verdwijnen en zal de zwembadrobot opnieuw naar de bodem zinken. Het is wel aan te bevelen om de zwembadrobot in de tussentijd uit schakelen.
Aanvullende producten voor zwembadrobots
Je zal regelmatig de filterzakken of filtercartridges van de zwembadrobot moeten vervangen. Je kan er meteen bijbestellen zodat je er altijd op voorraad hebt. Daarnaast kan je voor veel zwembadrobots onderdelen verkrijgen waardoor je na een defect de wielen of de borstels kunt vervangen. Vervolgens is het aangeraden om steeds een transportkarretje aan te schaffen en een beschermhoes te gebruiken. Bij sommige zwembadrobots wordt dat standaard meegeleverd, maar dat is niet altijd het geval.